Kious Jordan Kelly, 48, jobbade som sjuksköterskeföreståndare på Mount Sinai West på Manhattan och bar alltid stolt en pin i regnbågsflaggans färger väl synlig på sin vita rock. Nu sörjer hans familj och kollegor honom efter att han den 24 mars somnat in på intensivvårdsavdelningen på sitt eget sjukhus.

Kious Jordan Kelly hade i flera veckor tagit emot och vårdat COVID-19-patienter innan han testades positivt för COVID-19.
–  Han hade gjort vad han var tvungen att göra för att avlasta akuten och hjälpa kollegor, så att patienter inte skulle sitta i väntrummen och smitta varandra, berättar en kollega som vill vara anonym, för NBC News. .

Kious Jordan Kellys tillstånd blev snabbt värre eftersom han hade underliggande sjukdom. Så han hamnade på intensiven.
Den 18 mars messade han sin syster från sjukhusets intensivvårdsavdelning: ”Jag är okej. Berätta inget för mamma och pappa. De kommer bara att bli oroliga.”
Den sista kontakt hon sedan hade med sin bror, då med inkopplad andningshjälp, var meddelandet:
Jag kan inte prata för jag kvävs och kan inte andas. Jag älskar dig. Nu somnar jag om”. En vecka senare var Kious Jordan Kelly död.

Hans syster Marya Patrice Sherron har nu skrivit på Facebook och menar att Kious död kunnat förhindras. Han hade kunnat vara vid liv idag om sjukhuset utrustat honom på rätt sätt när han hanterade patienter med COVID-19.
Det visar sig nämligen att sjukhuspersonalen på Mount Sinai West inte haft ordentligt med skyddsutrustning för att behandla COVID-19-patienter på ett säkert sätt. Hon får medhåll av flera av Kellys kollegor som också uttrycker frustration i sociala medier.

Bland annat har Kellys arbetskollegor delat bilder på hur de bär svarta plastsäckar som skydd. De skriver att det inte finns fler skyddskläder på sjukhuset, varken rockar eller masker, och att de tvingas återanvända engångskläder.
– Kious förtjänade inte det här, säger en kollega till New York Post. Sjukhuset borde hållas ansvariga. De dödade honom.

Sjukhuset har bemött kritiken med ett uttalande till New York Post:
– Den här krisen tär på resurserna för alla sjukhus i New York-området, och även om vi har, och har haft, tillräckligt med skyddsutrustning för vår personal. så kommer vi alla att behöva mer de kommande veckorna.

Kious Jordan Kellys död har nu satt igång en debatt kring säkerheten inom amerikansk sjukvård och alla stora nyhetssajter skriver om hans död som ett exempel på att sjukhuspersonal inte får det skydd de behöver. En undersökning som NBC News gjorde visar också att sjukvårdspersonal får hitta egna lösningar för att skydda sig. En sköterska berättar att hon får ta med blekmedel hemifrån för att desinficera utrustning, medan en annan vänt sig till järnhandeln för att införskaffa skyddsmasker.
Kious Jordan Kellys syster hoppas nu att hashtagen och kampanjen #PPENOW-JusticeforKious ska uppmärksamma vårdens behov av skyddskläder så att flera hjältar inom sjukvården inte går samma öde till mötes som hennes bror.

Vänner till Kious Jordan Kelly har startat en GoFundMe-insamling för att få ihop pengar till en värdig begravning.
Filmklippet här nedan visar människan bakom rubrikerna och siffrorna. Kious Jordan Kelly föddes i Chicago och kom till New York för att bli dansare. Han utbildade sig till sjuksköterska och blev en mycket omtyckt kollega och sköterska på Mount Sinai West.