Åttiotalsstjärnan Rob Love spelar Owen, en brandman som jobbar med sin son TK i New York, då bådas liv raseras. TK:s pojkvän visar sig ha ihop det med spinninginstruktören, vilket får TK att ta en överdos. Och Owen får reda på att han har lungcancer efter att han jobbade under uppröjningsarbetet med 9/11. Så far och son nappar på ett erbjudande om att flytta till Reno och starta upp en brandstation med helt ny personal.
Serien har hyllats för sitt inkluderande persongalleri och sina trovärdiga rollporträtteringar där varken transbakgrund eller homosexualitet problematiseras. De är trans och gay, och har samma problem som de andra rollfigurerna också brottas med.

TK (Ronen Rubenstein)s har missbruksbakgrund och vill inte binda sig för snabbt efter att ganska omgående ha träffat en ny flirt, polisen Carlos (Rafael Silva). Efter ett tag ger TK med sig och parets relation har gett dem fan-namnet ”Tarlos”
– Jag älskar att manusförfattarna normaliserat deras relation. Ofta när man ser ett gaypar på tv så är det väldigt dramatiska och sorgliga element inblandade. Det här var bara “det här är helt normalt, exakt som det är I verkliga livet”, säger Ronen Rubenstein i en intervju med nöjessajten EtOnline.
”Tarlos” shippas rätt hårt i sociala medier och redan i seriens andra avsnitt så bjuds vi en sexscen som har sajten hiddenremote.com hyllar som en av de hetaste på väldigt länge.

Brandmannen Pauls introduktion i serien är allt annat än lik den bild transpersoner brukar ges i tv-drama. Han presenteras som en hetlevrad machosnubbe som inte alls smyger med att han är trans. Brian Michael Smith har själv bidragit med sina egna erfarenheter när Paul utformats. Han kom ut som trans i serien Queen Sugar, där han spelade polisen Toine, och får nu äntligen gestalta en transperson som har ett kärleksliv.
– Det var befriande att spela in scener som inte slutade i tragedi, och att få chansen att spela in söta scener och bara åka med på den resa min karaktär är på, berättar Smith för sajten tvinsider.com.
– Svarta transmän marginaliseras ofta – särskilt i tv- så den här rollen (i 9-1-1: Lone Star) är väldigt viktig för mig.

Serien har såklart fått skit i konservativa forum, och kristna tv-sajten Movieguide skriver att ”Den progressiva, neo-marxistiska” serien kunde ha varit bra om den inte pushat sin agenda så hårt. De skriver till exempel att 4,5% av amerikanerna identifierar sig som LGBTQ (really?) men i 9-1-1: Lone Star är halva uppställningen LGBTQ. Det hade varit bättre om serien som utspelar sig i Texas skildrat att 77 procent av befolkningen faktiskt är kristen”.

Men tittarna ignorerar kritiken och serien har haft fina tittarsiffror i en tid då linjär tv sällan når upp i bra tittarantal. Alla väntar nu på att säsong två ska få grönt ljus, men till dess rekommenderar vi er att upptäcka serien på kanalen FOX som visar den i Sverige.