Tappade ni Eurovision-sugen i helgen när folk babblade mitt i låtarna?
Släpp det, för ikväll blir det andra bullar. Med Sarah Dawn Finer som programledare, Christer Björkman som sidekick och Edward af Sillén tillbaka som kommentator så blir kvällens svenska final med 19 semifinalister och sex direktkvalificerade länder (värdlandet Nederländerna och The Big Five, Spanien, Frankrike, Italien, Storbritannien & Tyskland) en äkta Eurovision-fest!

Alla låtar spelas upp i videoform och man röstar sedan i Melodifestivalens app på sina favoriter, precis som i Mello. De inkomna rösterna omvandlas till poäng och tillsammans med en expertjury (som vi alltid har i ESC-sammanhang) så utses Sveriges egen vinnare och den låt vi skulle gett maximala 12 poäng! I programmet blir det stjärnglans i form av förutom nämnda jury (bestående av Charlotte Perrelli, Eric Saade, Lina Hedlund, Fredrik Kempe och Dotter), även framträdande av The Mamas, och en eller två av nämnda jurymedlemmar…
The Mamas är ikväll utom tävlan, men bjuder såklart på sin Mello-vinnare Move plus nya singeln Let It Be. Idémakare och producenter för Sveriges 12:a är Christer Björkman och Edward af Sillén.

Vill ni veta mer om kvällens program berättar Edward af Sillén det mesta i QX Schlagerprofilers podd här.

QX Schlagerprofiler Ronny Larsson och Ken Olausson betygsätter här kvällens låtar och siar om dess chanser.
(Och ja, vi tycker det är en SKYMF att Rumäniens fantastiska Alcohol You inte är i final…)

1. Azerbajdzjan Efendi – Cleopatra
QX QX QX
Ronny: Effektiv klassisk Eurovision-poplåt med märkligt mumiemummel innan refrängen där Efendi verkligen trycker på R:et i Cleopatra. Hade definitivt placerat sig bra om det blivit en snygg scenshow i Rotterdam. Tolva?

QX QX QX
Ken: Å ena sidan ytterligare en generisk ESC-macka där sångerskan inte förstår vad hon själv sjunger. Å andra sidan, dansande mumier, omotiverade rullande R och ungefär allt annat som bara måste få finnas i den här tävlingen.


2. Storbritannien: James Newman – My last breath 
QX QX
Ronny: Britterna fortsätter att skicka låtar som varken är bra eller dåliga. De bara ÄR, och därför kommer det bli en bottenplacering här.

QX QX QX QX
Ken: Storbritanniens bästa låt på år och dar. Inget som kommer vinna ikväll, men detta året låter det åtminstone som den musik som ligger på landets topplistor (det kunde man liksom inte säga om Electro Velvet och Scooch).


3. Danmark: Ben & Tan – Yes
QX QX QX
Ronny: Danmarks Smith & Thell upprepar Yes tillräckligt många gånger för att sätta sig. Jag tror på en topp10-placering för den här trallvänliga svenskskrivna gitarrpoppiga låten.

QX QX QX
Ken: De svenska låtskrivarna har nog inte helt låtit bli att lyssna på Smith & Tell om man säger så – men sämre förebilder kan man ju ha. Kommer nog gå bra nu när Sverige själva bestämmer.


4. Estland: Uku Suviste – What love is
QX QX
Ronny: Snygg snubbe med blek midtempoballad enligt formulär 1A. Esterna brukar vara bättre än så här. I botten av tabellen.

QX QX
Ken: Den musikaliska motsvarigheten till ett glas vatten. Jag förstår att vissa föredrar det om de är riktigt törstiga, men det finns alltid, alltid mycket bättre saker att välja.


5. Australien: Montaigne – Don’t break me
QX QX QX
Ronny: Jag hatar fortfarande clownstylingen och tycker framförandet är lite väl teatralt, men låten är faktiskt rätt bra. Tyvärr tror jag att den drunknar i konkurrensen och det blir platt fall för Fröken Blåhår.

QX QX
Ken: Jag har försökt och försökt att komma förbi Montaignes överspelade clown-show när jag lyssnar på den här (egentligen ganska hyfsade) låten, men det går bara inte. Pajaserier.


6. Litauen: The Roop – On fire
QX QX QX QX
Ronny: En av tävlingens första vinnarkandidater kommer från detta arty-fartyband från Baltikum. Detta sticker ut rejält, med dansen, den karismatiske sångaren och låten, som håller utanför ESC också. Absolut i toppen ikväll.

QX QX QX
Ken: Årets mest TikTok-vänliga låt och dans. Den instrumentala delen är magiskt klistrig, men detta är en låt som (till skillnad från många andra) tappar på att visas med sin officiella video istället för sitt liveuppträdande.


7. Nederländerna: Jeangu Macrooy – Grow 
Ronny: Vad gör det här trötta gospel-böset i final? Jamen, just det holländarna är ju direktkvalificerade. Förglömlig, och i botten.

QX
Ken: Årets mest anonyma låt och ett klassiskt “nä, vi vill inte vinna igen”-bidrag. Och… Vänta… Eh. Jag har redan glömt vad det var jag skulle sätta betyg på.


8. Spanien: Blas Canto – Universo
QX QX QX
Ronny: Denna har vuxit massor för mig sedan den presenterades som den spanska kandidaten. Hunken, som verkar spela på vår planhalva, levererar en stadig midtempopoplåt med mycket drama och snygga körer. Mitten?

QX QX QX
Ken: Det finns väldigt mycket jag gillar med den här låten, med det känns som den kanske bara hade idéer till två minuter. Synd. Men Blas Canto får gärna komma tillbaka nästa år med en bättre låt.


9. Polen: Alicja Szemplinska – Empires
QX 
Ronny: Otroligt vissen standardballad som tar sig själv på alldeles för stort allvar. Ska verkligen inte ska vara i final. Detta ska komma i botten om det finns nån rättvisa.


Ken: Att den här låten är framröstad till final och inte Rumänien eller Armenien är ett skämt. Vad ska svenskarna med den här till ikväll? Koka kaffe till? Kissa? Vansinne.


10. Tyskland: Ben Dolic – Violent thing
QX QX
Ronny: Jag fattar inte varför den här soulpoppiga saken i falsett har hajpats så mycket. En STOR axelryckning som inte har nånting: Förutom en söt sångare.

QX QX QX QX
Ken: En blandning av Benjamin Ingrossos Spotify-hits och Schweiz bidrag i fjol, och en av tävlingens bästa pop-hits i mina öron.


11. Belgien: Hooverphonic – Release me
QX QX 
Ronny: Mazzy Star möter James Bond i den här filmiska axelryckningen som inte har i toppstriden att göra.

QX QX 
Ken: När Sheryl Crow och Garbage gjorde Bond-låtar på nittiotalet var Hoverphonic Belgiens största band. Det här är förmodligen vad de velat göra till Die Another Day om Madonna inte snott giget.


12. Island: Daði Freyr & Gagnamagnið – Think about things
QX QX
Ronny: Jag tycker verkligen inte alls om den här funkdiscon med larvig dans till. Men vad gör det, hela Europa verkar gilla den till max och den ser mer och mer ut som kvällens vinnare om folket får bestämma. Kanske sätter juryn P för Dadi och hans posse? Hoppas.

QX QX QX QX
Ken: Normcore-fenomenet som var en viral succé redan innan Eurovision lades ned, och som förmodligen hade tagit oss till Reykjavik 2021 i ett parallellt universum. En av kvällens segerfavoriter.


13. Norge: Ulrikke – Attention
QX QX QX QX
Ronny: En av kvällens absolut bästa låtar! Norska Ulrikke sjunger sin ballad med så mycket vemod och styrka att fjordarna delar sig. Med en scenisk inramning som påminner om Sannas Undo så borde detta tilltala svenskarna. Topp10 definitivt.

QX QX QX
Ken: Maffig ballad av det märke som nästan bara dyker upp i den här tävlingen. Vågar jag skriva att jag gillar den mer än förra årets röstmagnet Keiino?


14. Irland: Lesley Roy – Story of my life
QX QX
Ronny: Gladpop a lá Kelly Clarkson light av den irländska lesbianen Lesley. En glad axelryckning som behövs i startfältet, men som inte kommer att placera sig bra.

QX QX
Ken: Lesley Roy
verkar vara en skön artist, men den här försöket att låta som något från Max Martin skulle Katy Perry inte ens närmat sig med munskydd och sociala distanseirings åtgärder.


15. Frankrike: Tom Leeb – The best in me (Direktkvalificerad)
QX QX QX
Ronny: Här är fansen delade: Hälften älskar denna klassiska schlagerballad av John Lundvik och G:son/Boström, resten skriker ”mossa!”. Jag tillhör den positiva skaran som tycker det är en riktigt vacker schlagersnyftare. Och underskatta aldrig en supersnygg sångare. Vågar man hoppas på en oväntad fransk succé (vilket topp10 absolut skulle vara i ESC-sammanhang)…

Ken: Hur mycket jag än älskar G:son & Boström så hör jag inget annat här än något som det känns som John Lundvik en gång valt bort för någonting mer framgångsrikt i Melodifestivalen. Känns dock som något svenskarna kommer tokälska.


16. Malta: Destiny Chukunyere – All of my life
QX QX QX
Ronny: Brådmogen 17-åring som vunnit landets Junior Eurovision Song Contest och har enorma röstresurser sjunger en gospelpoppig sak som växer för varje lyssning. I toppen men ingen vinnare. Fast kunde The Mamas vinna i Sverige så kanske…Nej, det skulle vara ett stort steg tillbaka. Top10 garanterat.

QX QX QX
Ken: Och här kommer ytterligare en låt som känns designad för de svenska Melodifestival-tittarna. Fjäderlätt Molly PH-pop med en riktigt stark sångerska är inte min tekopp, men poängen lär flöda in. Destiny blir livsfarlig den dagen hon får tävla “på riktigt” i ESC.


17. Finland: Aksel Kankaaranta – Looking back
QX 
Ronny: Att denna URTRISTA låt vann över Erika Vikmans Cicciolina kommer jag aldrig förlåta finnarna för. Borde falla i glömska omgående.

QX
Ken: Som om någon tagit en halvdan Avicii-låt och dragit ned den till halvfart. Alla som följde upptakten till årets Eurovision VET vad Finland skulle skicka. Jag nöjer mig med att skriva det…


18. Bulgarien: Victoria – Tears getting sober
QX QX QX QX
Ronny: Bulgarien är tillbaka med besked med denna filmiskt vackra ballad som garanterat hamnar i toppen. Men vinner gör den nog inte.

QX QX QX QX
Ken: Årets absolut bästa Billie Eilish-försök både i Eurovision och Melodifestivalen. En supersnygg hit. En supersnygg produktion. En supersnygg video. En superstor favorit.


19: Georgien: Tomike Kipiani – Take me as I am
QX
Ronny: Takida-feeling fast betydligt sämre då georgiska rockare snyltar till sig en finalplacering de fick i brist på annat. Semi2 var USEL. 21:a plats?


Ken: Att årets sämsta låt är i svenskarnas final, men att inte Rumänien är det, ger mig utslag över hela kroppen. Hade jag velat lyssna på rasistiskt rockbröt så hade jag låtit min musiksmak stanna på nittiotalet. SKRÄP!


20. Grekland: Stefania – Supergirl
QX QX
Ronny: En axelryckning till poplåt som sorterats bort i första gallringen i juryrummet inför svenska Mello. Det kommer den göras ikväll också.

QX QX
Ken: Allt det här andas alldeles för mycket “random high school-serie med ung häxa på Netflix som jag tvingat mig igenom för jag inte har något socialt liv just nu” för att det ska få mer än en tvåa.


21 Schweiz: Gjon’s tears – Répondez-moi
QX QX QX 
Ronny: Än en gång är jag oense med experter och fans. Jag berörs liksom inte av den här vemodiga saken utan tycker den är rätt händelselös. Men jag kan ändå förstå att folk omfamnar sångarens franska yliga klagosång. Sexa?

QX QX QX QX QX
Ken: Att årets mest udda, vackra och sköra franska ballad inte alls kommer från Frankrike är ju kanske lite oväntat. Mitt betyg är det inte. En av mina stora favoriter i år.


22. Österrike: Vincent Bueno – Alive
QX
Ronny: Ta Robin Bengtssons I Can´t Go On och plocka bort ALLT som är bra: Hej Österrike. Smörja.

QX
Ken: Störst frågor just nu: När kommer ett vaccin? Har jag haft Covid utan att veta det? Hur fanns det så mycket kärlek för denna “så lät Justin Timberlake för tio år sedan”-låt hos svenskarna att den är i final ikväll?


23. Israel: Eden Alene – Feker libi
QX QX
Ronny: Ett misch-masch av afrikanska rytmer och housepiano framförd av Israels Renaida. Hamnar lite högre än väntat för att den bjuder på lite fart, precis som landets Golden Boy gjorde 2015.

QX QX
Ken: Här får ni fyra låtar till priset av en, var av en av dem absolut var med i senaste versionen av Lejonkungen och en redan tävlat för Norge. Toy-låtskrivaren lär INTE få Sveriges tolva denna gången.

 


24. Italien: Diadato – Fal Rumore (Direktkvalificerad)
QX QX QX QX
Ronny: När Diadato tar i under denna vemodiga ballad smälter jag som en isbit i ett Limoncello-glas. Helt klart topp10 i kväll, och ytterligare ett bevis på att Italien är att räkna med i ESC-sammanhang (och snart MÅSTE vinna).

QX QX QX QX QX
Ken: Åh, Italien! Landet som aldrig, aldrig gör mig besviken i Eurovision numera. Jag förstår inte ett ord av vad Diodato sjunger, men jag tror ändå på varenda rad han fyller med känslor. Ljuvligt. Min vinnare ikväll.


25. Ryssland: Little big – Uno
QX QX QX QX
Ronny: Ryssarna är smarta. Denna låt är helt egen i sin knäppa knasighet och kommer absolut att älskas av svenska tv-tittare som dukat fram karantänvinet och vill ha party. Den är även min vinnare i kväll om man ser till låten. Landet och bandet kan jag vara utan.

QX QX QX QX QX
Ken: Jodå, jag har hört vidriga rykten om vissa i den här gruppen jag också, men ser man bara till låten är det här kvällens största hit (i alla åldersgrupper) och utan tvekan den med mest effektiv video. Kvinnan i kören och mannen i plysch är mina nya spirit animals.