Den 5 augusti kl 17-03 är det dags för Stockwig, den populära drag- och performancefestivalen som äger rum under Stockholm Pride-dagarna. Bakom festivalen står George Chamoun, producent, och Rolf Backman Ossandon, Grebbi Wallenberg-Olsson, Svante Helmbæk Tirén och Thomas Kulakowski, alla medproducenter.

Stockwig såg dagens ljus 2018 och blev genast en succé, och 2019 sålde förköpet slut långt innan festivalen. Precis som under förra årets restriktions-reducerade festival intas Södermalms-hänget Trädgården av Stockwig. Med kapacitet att ta emot omkring 2000, och 700 som redan attentat eventet på Facebook väntas årets upplaga bli välbesökt.
– Folk är taggade på att det äntligen händer kul grejer, och man märker av att det är ett sug i år, berättar George Chamoun, som arrangerat events tidigare under Pride och då bokat många drag-performers. Han är inte dragaktiv själv, utan ser sig snarare som drag-fantast.

Han beskriver Stockwig som en drag- och performancefestival med alltifrån liveakter, panelsamtal, queerquiz, dragbingo och en hel del annat.
–   Vi vill lyfta undergroundsidan av drag- och performancekonst, det alternativa, icke-kommersiella. Alla de som jobbar lite mer efter DIY (Do It Yoursef). Vi bokar inga stora Drag Race-namn och samarbetar enbart med sponsrings-aktörer som vi vet har bra värderingar.

Stockwig handlar om att lyfta de som vanligtvis inte får så stort utrymme. Under panelsamtalet i år tar man till exempel upp varför det finns så få dragkings i Sverige och världen, och varför de inte får lika stor plats. Joe Lion, en Stockholms-baserad dragking som är en karaktär skapad av skådespelerskan Shaya Khalil kommer exempelvis att delta i årets panelsamtal.
Men kronjuvelen under kvällen, är tävlingarna. Dels blir det Lipync Battle där Best Dragqueen och Best Dragking utses.  Best Avantgarde koras också.
– Den kategorin är för de som inte vill förhålla sig till det binära. Det finns många performers som är genderfuck, icke-binära och så vidare. Vi ville ha en kategori där gästerna tillåts vara mer fria i sitt utryck.
Nytt för i år är också att en eldsjäl inom HBTQ+communityt kommer att hyllas.
– Vi tänkte introducera ett pris för bästa arbete inom HBTQ+ frågor: The Golden Wig. Detta är fortfarande under planeringsstadiet, men vi kände att det var läge att lyfta de som jobbat aktivt för att förbättra HBTQ-personers rättigheter.

Under Stockwig är det inte bara de som står på scenen som kommer i drag. Kvällen erbjuder ett kreativt universum dit alla kommer som de vill.
– Det är det som är så fint. Besökarna lägger så tid och energi på att lyfta sin egen dragstil, säger George Chamoun.

Och nu söker ni deltagare till tävlingsmomenten? 
– Ja, precis. Och söker gör man genom ett formulär till vårt event på FB. I år kommer vi att stänga ansökningsfönstret två veckor innan eventet, för förra året fick vi in ansökningar så nära inpå och vi vill ha lite framförhållning. Vi brukar ha maxgräns på sju personer i varje kategori och vi går efter de som söker först, de får en plats. Men i år har vi också pratat om att ha en mindre scen, lite open-mic-känsla, för de som inte är bekväma med att ställa sig på en stor scen inför massa människor.

Dragen har ju blivit enorm de senaste åren med Drag Race och nu kommer en svensk variant, hur ser du på RuPaul och Drag Race. Ru har ju bit för bit tagit in andra element än bara beautyqueens och representationen har blivit vidare än bara homosexuella män..?
– Ja, det har blivit bättre. Men det är ett resultat av att saker i communityt, och världen, ändras. De är inte på initiativ av dem själva. De har snarare tagit tempen på det som händer just nu och tagit till sig av kritiken. Samtidigt ger jag dem att dragen inte var så utvecklad innan Drag Race, och jag håller med om att representationen är mer varierad nu. Men det finns mycket att utveckla, och det vill vi vara en del av.

I början av nästa vecka släpps biljetterna till årets Stockwig, håll koll på FB eventet.