Komikern och konferencieren Therese Sandin inledde invigningskvällen med att hälsa publiken välkomna innan Stockholm prides ordförande Fredrik Saweståhl intog scenen och berättade att Stockholm Pride 2022 nu är inlett. Det var en ganska gles folksamling som slöt upp framför scenen i eftermiddagssolen, men under kvällen fylldes det sedan på bra.

Loui Sand höll därefter ett uppriktigt och lite nervöst invigningstal. Han fick mest jubel då han inledde talet med att säga att han är en ”svart adopterad transkille”. Hans filterlöshet har tidigare i livet aldrig varit vidare populär men nu uppskattar folk hans uppriktighet. Men han förvånandes ändå över frågan om att invigningstala. En uppgift han tog sig an med äran.mHan gick sen vidare genom att berätta om sin irritation över hur vi svenskar tycker vi är dundermänniskor, men att han ofta får frågor om hur länge han varit här, om han saknar sina biologiska föräldrar eller om han har kuk eller inte. Och det är han oändligt trött på. Nog nu.

Och samtidigt som han konstaterade att han såg få mörka människor i publiken frågade han publiken vilken väg de tar om de möter ett svensk killgäng eller ett gäng med invandrarkillar: ”Vi har en smygrasse inom oss och det är mänskligt med tanke på att vi ständigt pumpas av medias tolkningar av allt, men det viktiga är att vi pratar om det som skrämmer oss eller som vi funderar kring”. Att våga erkänna att en är rädd och våga prata om frågor invandring är oerhört viktigt.
Mot slutet av talet uppmanade Loui Sand oss att rösta i höstens Riksdagsval, ”annars har du inga rättigheter att klaga”. Jubel, och ännu större jubel när Loui sa att Jimmy Åkesson och hans partimedlemmar skapar problemen och inte visar på problemen. Han avslutade slutligen med att uppmana publiken: Ta inte er själva på för stort allvar.

Därefter inleddes den musikaliska kvällen med Rönninge Show Chorus som sjöng I am What I am, All By Myself och Strong Enough, och ett matigt Max Martin-medley. Stockholm Prides scenproducent Gunn Lundemo berättade sedan om vad vi kan vänta oss under resten av veckan: Alltifrån dagens Schlagergalan via Admira Thunderpussys Glamspäck och lördagens Kool & The Gang.

Vi serverades sedan ett pärlband av utlovade uppträdanden, som den officiella Pridelåten Dancing On A Rainbow med Johan Huumo, Talang-bekanta Elwin Heikinen, Tomas Kaya, Bishat och Moa Lignell vars varma röst smekte över Pridepark när solen började sjunka. Italienske Oswaldo Supino fick avsluta kvällens första akt innan Therese tackade för del nummer ett.

Kvällens andra akt inleddes med Patrik Jean som brände av hits som Tears Run Dry, Prosecco och Lean on Me. Därefter intog Tami T scenen och inom kort flockades ännu fler framför stora scenen då Cornelia Jacobs höll en minikonsert med sina låtar. Det blev såklart allsång till Mellovinnaren Hold Me Closer som avslutade setet. Mellovinnaren såg mycket lycklig ut då hon sträckte ut mikrofonen mot publikhavet och alla kunde varje ord från början till slut.
Kvällen avslutades med party och Icona Pop. Det var bra drag och mot slutet kokade parken när vi serverades I love It följt av duons synkrondans i Emergency.