Vi knyter ihop säcken för året som gått och blickar samtidigt bakåt. Här är årets 8 bästa schlagerögonblick med regnbågsanknytning.

Succé-Sekelius
Det finns såklart inget mäktigare och viktigare än Tone Sekelius fina femteplats med sitt gå-sin-egen-väg-anthem My Way i den svenska finalen. Tone debuterade som Mello-stjärna med den äran och fick fans mellan 1-100 år på köpet. Hennes utveckling från deltävlings-debut till final-framträdandet var galet stark, och dessutom hymlade hon inte på nåt sätt som vem hon är och vilken bakgrund hon har. Hon flaggade ju stolt med transfärgerna i ett ögonblick på scenen (dessa ersattes sedan av de ukrainska färgerna då ju kriget bröt ut under pågående festival).
Nu längtar vi tokmycket efter nästa års Mello-låt!

Irriterande israel
Michael Ben David representerade Israel med…den äran. Den 26-åriga artisten levde ut alla sina DragRace-drömmar i den här märkliga låten som känns som tre låtar i en. Dock, den  har trots allt har ett fint budskap om att vara stolt över den man är. Men man kanske inte behöver waila sönder vartenda litet parti man kan hitta i låten..?

Det uttalas USCH
überfjolliga rumänen WRS framförde sin spansktitulerade schlager med så mycket passion att han oväntat tog den till Eurovision-final. Att våga ta ut svängarna så här och sjunga om hemlig manlig kärlek när ens hemland inte direkt att HBTQ+accepterande är otroligt modigt. Och publiken på plats älskade det: Lyssna bara på stödet han fick i finalen i detta klipp! Och därför fick han också komma till årets Schlagerpride under Stockholms Pridefestival i somras. Succé såklart!

Spansk sass 
I den spanska finalen vann som bekant Chanel och gjorde därefter succé i Eurovision med sin explosiva SloMo. Men i den nyligen omdanade uttagningen i nämnt land var det ett annat nummer som utmärkte sig i sin galet gayiga utformning. Nämligen undertecknads favorit Marta Sango som sjöng låten Sigues en mi mente. Sången sitter verkligen inte, så låten är en miljon gånger bättre i studioversion. Men. Numret med de två überbögiga dansarna med sin spetsiga koreografi är underbart underhållande.

Italien igen? No!
Nej, det blev ingen ESC-seger för segertippade italienska superstjärnorna Mahmood & Blanco vars låt Brividi blev en gigantisk hit i hemlandet. Ett krig kom emellan och de lyckades aldrig överföra sin San Remo-kemi till framförandet i Eurovision. Men fint är det, då en icke-straight och en straight gör en intim kärleksduett. Och videon är väldigt homohärlig med en halvnaken Mahmood som gosar med en snubbe i badrummet…

Fräck finsk framfusighet
Isaac Sene sjöng sin Kuuma Jäbä till en femteplats, av sju ska sägas, i den finska uttagningen UMK. Numret lämnar lite att önska då man knappt ser Isaac under de tre minutrarna, men det går minst sagt hett till på scenen…
Låtens titel översätts till Hot Guy, och det är nog det mest homosexuella som hörts på en finsk schlagerscen: ”You are such a hot guy. It’s so hot in here. Take care of me, stroke my hair
Then spank me, I’ve been naughty. Bring me ice, it’s so hot in here. I’m hungry, I eat you while

”Jag är lebba!”
…sa Mimi Brander till QX i februari. Rockarna i Browsing Collection hamnade på en sjätteplats i den andra deltävlingen i år och i bandet fanns en stor portion HBTQ+kamp och en flata vid micken. Bandet jobbar också på ett kollo för tjejer och transpersoner, och deltar i föreläsningar för allas lika värde. Och visst hade de regnbågsflaggan synlig på scenen. Heja!
Musiken? Den är mindre viktig i sammanhanget…

Oh, Omar!
Den finaltippade Young Royals-stjärnan hade inte hela svenska folket med sig och blev oväntat femma i den första deltävlingen. Nu vill ju Omar inte sätta etikett på sig men han har tydligt sagt att han inte är straight i alla fall och då platsar man i sammanfattningen såklart. Och med ett sånt här silvrigt dansant nummer behövs ingen större motivation.