Stockholm Pride 2003

Årets Pride-firande blev inte bara ett av de största och mest framgångsrika. Det blev också ett av de mer våldsamma.
Enligt mediauppgifter var det totalt tre personer som utsattes för antihomosexuella attacker under veckan. Det mest uppmärksammade var överfallet på själva Pride-paraden.
Nationaldemokraterna hade långt innan Pride startade klargjort att man skulle protestera mot paraden. Efter att gruppen ECPAT i juli gått ut och stämplat Prides annonskampanj som ”sexualiserande av barn” och uppmuntrade för pedofiler ville nationaldemokraterna protestera mot Pride och ”homolobbyn”.
Nationaldemokraterna har tidigare i juli visat sig vara en våldsam gruppering. De genomförde då en protestmarsch mot moskén vid Björn Trädgård. En protest som slutade i våldsamheter.
Den gången bad stockholmspolisen om ursäkt för bristen på kunskap om nationaldemokraternas ageranden. Man lovade se över sina rutiner.
Även vid Pride-paraden verkar kunskapen om nationaldemokraternas planering ha varit liten. Detta trots upprepade varningar från antirasistiska och antihomofoba grupper.

Vittnesuppgifterna går som vanligt isär – detta är en bild QX.se fått fram efter en lång rad samtal med närvarande personer:
Klart är att polisen inte fanns på plats och inte haft kontroll över nationaldemokraternas antågande.
På Slottsbacken fanns endast sex poliser när de mellan 50-100 militanta nationaldemokraterna dök upp. Bland åskådarna till paraden fanns även Nätverket mot rasism och AFA-aktivister.
I samband med att Pride-paraden stannade upp för att lägga en krans vid Gustav den III:s staty, visade nationaldemokraterna upp sina banderoller och plakat.
Därefter går uppgifterna isär om vem som kastade första stenen.
Nationaldemokraterna gjorde dock klockan 16.01 en rusning in i Pride-paraden – allt medan Prides egna vakter manade demonstrationsdeltagarna till lugn.
En av de som försökte lugna ner stämningarna var Facundo Unia, frilansjournalist.
Det var Facundo som sedan fick ta emot flest slag. Mellan 10-20 nationaldemokrater kastade sig över honom, sparkade honom till marken, slog honom med flaskor och plakatpinnar. Till denna händelse finns många bildbevis, men polisen söker fler vittnen. Har du bilder eller vittnesuppgifter om händelserna på Slottsbacken, kontakta din närmsta polisstation så guidar de dig vidare. Eller ring Anders Ringqvist på våldsrotlen i Stockholm 08 401 05 79 som håller i fallet.

De sex närvarande poliserna lämnade platsen precis innan bråket. De gick iväg för att ta på kravallutrustning. Kort därpå kom flera piketbilar.

Facundo är nu tillbaks från sjukhuset, där han fått sy i huvudet, gipsat en bruten tumme och blivit omplåstrad över snart när hela kroppen efter misshandeln från de 10-20 nationaldemokraterna.
– Jag tycker synd om de som slog mig, säger han och lägger till att han självklart kommer delta i Pride framöver. Än mer övertygad om vikten av homokampen.

En nationaldemokrat är arresterad och knuten till misshandeln. En till person greps och släpptes senare men är fortsatt misstänkt och polisen uppger enligt media att ytterligare ett par personer kan knytas till överfallet.

I ett pressmeddelande från Lennart Gabrielsson (fp), gruppledare för folkpartiet liberalerna i Stockholms polisstyrelse frågas om polisen verkligen kan klara medborgarnas trygghet.
– Högerextremisternas överfall på Prideparaden reser frågetecken kring polisens underrättelseverksamhet, säger han i ett uttalande.
Han hoppas få frågetecknen uträtade på nästa sammanträde i polisstyrelsen.

– Det är polisens uppgift att se till att demokratin fungerar. Deltagarna i Pridetåget ska stolta kunna gå på stadens gator utan att antastas. Jag noterar med oro att polisen inte fullt ut verkar klara sin uppgift att säkerställa medborgarnas trygghet på gator och torg.

Förutom attacken på paraden så återsamlades nationaldemokraterna senare på kvällen på Mariatorget för att fortsätta trakasserierna av deltagare i Pride-festivalen. Vid årets mässa i Storkyrkan var den kristna sekten Maranata åter närvarande, men föstes bort av polisen.

Årets Pride slog ett flertal rekord och blev den största någonsin. 38 000 besök gjordes i PridePark, vilket är en ökning med 10%. Pride räknar med att kring 150 000 personer tittade på eller deltog i paraden. Polisen uppger att ca 4000 gick i själva tåget, en räkning som verkar ha skett i början av paraden. Traditionsenligt fylldes hela Hornsgatan av folkmassor som gick med sista biten bakom dansvagnarna. Något fler än 4000 såg det kanske ut att vara…

http://www.polisen.se

Källa: Lämna vittnesuppgifter om händelserna

Publicerad: 2003-08-05 12:55:29