EU

– Dagens uttalande från Buttiglione är ett glädjebesked – en seger för demokratin och alla dem som kämpar för mänskliga rättigheter och människors lika värde.
Så kommenterar folkpartistiske Maria Carlshamre idag ett uttalande av italienske kandidaten till EU-kommissionen Rocco Buttigliones. Till BBC antyder han möjligheten till ett avhopp.
Han har hårt kritiserats för sina uttalanden om synen på homosexualitet och kvinnor ur ett bibliskt perspektiv.
Bland annat har hans möjlige kollega Peter Mandelson från Storbritannien kallat uttalandet ”oklokt”. Sveriges statsminister Göran Persson framförde igår till kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso sitt missnöjde och hoppades enligt DN att situationen ”skulle lösas”.
Carlshamre, som som sitter i det utskott som utfrågade Buttiglione gläds idag.
– Buttiglione har visat prov på en människosyn som rimmar mycket illa med unionens grundläggande värden och respekten för mänskliga rättigheter. Jag välkomnar därför att Buttiglione verkar tagit intryck av den massiva kritik som riktats mot honom från Europaparlamentet, samt det faktum att det ansvariga utskottet underkänt Buttiglione som kommissionär. I slutändan hoppas jag naturligtvis att detta leder till att Buttiglione formellt avsäger sig posten som kommissionär för rättsliga frågor.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=3181

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2004-10-14 19:23:53