Boxning

Reggie Kray var en av Englands mest fruktade skurkar på 60-talet och han tillbringade 31 år i fängelse. Hans liv kantades av våld, organiserad brottslighet, skandaler – och snygga kläder.
Reggie och hans bror Ronnie var enäggstvillingar, födda 1933 och uppväxta i Londons East End. I sin ungdom var de båda framgångsrika boxare och senare gjorde de karriär inom det militära. På 50-talet drog de in stora pengar på organiserad brottslighet; de flesta butiksägarna i East End fick betala bröderna för ”beskydd”. I början av 60-talet öppnade de också en spelklubb i Knightsbridge.
Trots allt detta var tvillingarna i stort sett okända för den stora massan fram till 1964, då tidningen Sunday Mirror avslöjade att Scotland Yard undersökte ett homosexuellt förhållande mellan en av samhällets mest prominenta medborgare och en av den undre världens mest fruktade gangsters. Även om inga namn nämndes blev det snart allmänt känt att de två männen var Ronnie Kray och Lord Boothby, en konservativ mediapersonlighet.
Tvillingarna Kray blev också kända för sitt sinne för stil, som i allra högsta grad påverkade gatumodet och fascinerade både vanligt folk, filmstjärnor och till och med högadliga. Bland annat gjorde legendariske fotografen David Bailey en bildsvit om bröderna. De var engagerade i välgörenhet och åt kanapéer med jetset-människor som Barbara Windsor.
De närmaste åren var bröderna okrönta kungar över Londons undre värld, men 1969 dömdes de båda till livstid för morden på två rivaliserande gangsters. En kampanj för frisläppandet av bröderna startades.
1990 gjordes en film om bröderna (The Krays). 1995 dog Ronnie i fängelset och Reggie fick permission för att kunna närvara vid begravningen. 1997 gifte sig Reggie för andra gången (hans första fru begick självmord). Reggie påstod sig vara nyfrälst, men 1998 avslogs han begäran om nåd. Tvillingarnas äldre bror Charlie dog också i fängelse samma år. Och den 1 oktober i år dog Reggie Kray. På sin dödsbädd skrev han ett brev där han berättade att han var bög.

Ett av Reggie Krays mer kända citat lyder: ”Jag tror att det var mitt och Ronnies öde att bli kända eller ökända. Det känns som om jag följt två parallella stigar i mitt liv. Kanske ett enda steg i den ena eller andra riktningen hade gjort mig hyllad istället för fruktad.”

Morriseys sång “The last of the
famous international playboys”
handlar om bröderna Kray.

http://www.qx.se/info/qx.php

Källa: Tidningen QX

Publicerad: 2000-11-05 03:00:00