Priderapport

Det har snackats otroligt mycket om paraden, som ju är det synligaste och mest symbolfyllda i varje pridefirande. Det senaste orosmomentet var om paraden skulle få passera Colosseum. I går blev det klart att den skulle få det, om än med en liten omdirigering. Frågan var om det ändå skulle finnas motdemonstranter på plats.

Nu kan vi med facit i hand säga att oron var obefogad. Klockan 14 i dag avgick paraden, och de sista deltagarna har i skrivande stund just kommit fram till Circus Maximus. Inte en motdemonstrant har skymtats, utan det har varit ren och skär glädje från första till sista paraddeltagare.

Vi kan känna oss mycket stolta över vår svenska representation i Rom. Bara i den officiella svenska formationen paraderade ca 300 glada homon, men fler fanns utspridda på andra platser i paraden. Mest uppmärksamhet fick stockholmshomoprofilen Hans Fassbinder som i en underbar kreation gestaltade drottning Kristina. Han följdes av svenska folkdansare och vikingar som möttes av jubel från publiken längs Roms gator.

Den tryckande värmen börjar släppa en aning nu när kvällen kommer. Överallt ser man utmattade festivaldeltagare som tar igen sig efter paraden inför kvällens stora artistgala, som börjar om en timme. Stora namn som Gloria Gaynor, Marc Almond, Grace Jones och Geri Halliwell kommer att inta scenen. Sedan är det dags för det avslutande megapartyt i Tor di Valle, där vi lär bli kvar tills solen går upp …

Allt väl från QX.ses utsända i Rom alltså, som i morgon kommer att äta gratis glass på gaystranden Capocotta, där festandet fortsätter långt in på dagen.

Publicerad: 2000-07-08 20:07:31