Konst

Muséer på nätet börjar bli allt mer vanligt. Museo Del Gayo med serverhemvist i Spanien visar just nu två utställningar. Dels Carlos Sanrunes illustrationer till Constantino Kavafis dikter och så Vincenzo Gemitos utställning ”¿Inocencia o Pasión?”.
Eftersom muséet är spanskt kräver det kunskap i spanska för att hänga med i Kavafis-poesin. Introduktioner finns dock på engelska och icke spansk-språkiga kan istället koncentrera sig på Sanrunes raka och enkla bilder.
1800-tals konstnären Vinocenzos bilder skulle idag förmodligen avfärdas som pederast eller till och med pedofil. Hans målningar och teckningar är en rad oskyldiga nakenstudier av pojkar och känns ärligt talat ganska dammiga. Möjligen är de intressanta som ett uttryck för sin tids homoerotism.
I muséets arkiv kan man se tidigare utställningar, bland annat bilder av Jean Cocteau och Henry Scott Tuke. Lustigt nog har man lagt in en varning innan Cocteaus erotiska teckningar – så att ingen skall bli stött. Här finns bland annat hans illustrationer inspirerade av Jean Genets bok ”Matrosen och Stjärnan” (Querelle de Brest). Illustrationer som innan Tom of Finland formade den homosexuella etstetiken.

http://gladiator.corazongay.com/museo/index.html

Källa: Museo Del Gayo

Publicerad: 2001-01-14 02:00:00