Våra bilder från RomDet var drygt 200 000 deltagare som till slut gick med i World Pride-paraden. En av de svenska deltagarna, och en av personerna bakom den stora svenska succén Stockholm EuroPride, Nicke Johansson säger utmattad av värmen och den långa paradvägen att arrangemanget kanske inte varit det bästa sett ur svenska effektivitetsstandard.
– Men detta arrangemang tror jag kommer att bli för den katolska världen, vad Stonewall-revolten blev för formandet av USAs och nordeuropas gayidentitet.
En av de största symboliska segrarna, var att paraden till slut, trots kraftfulla protester från den mäktiga katolska kyrkan, fick passera Colosseum. En plats som under ”jubelåret” blivit den symboliska platsen för kampen mot dödsstraffet.
Bland svenska deltagare fanns bland andra svenska EU-parlamentarikern Marianne Eriksson (v) och Tasso Stafilidis, öppet gay ledamot av riksdagen, också han vänsterpartist.
Det politiskt viktigaste deltagaren var Katia Bellillo, jämställdhetsminister i den italienska regeringen. Hon gick med i paradens tät fram till att den avslutades vid Cirkus Maximum, där en artistgala följde.
Alla bilder är tagna av QX.se utsända Urban Björk som tillsammans med John Bergbom sammanställer en film från World Pride Rom. Den kommer att visas på QX.se senare i sommar. Titta och njut av deras bilder – snart är det Stockholm Pride!
Publicerad: 2000-07-09 19:11:13