I går avvisades en homosexuell man till Irak. Enligt hans svenska pojkvän sedan tre år hävdar Migrationsdomstolen att myndigheterna i Irak kan skydda honom.
Detta motsägs av en rapport som publicerades den 17 augusti av Human Rights Watch. I rapporten ges en lång rad exempel på hur islamistisk milis mördar homosexuella och de som de uppfattar som homosexuella.
HRW, som haft egna rapportörer på plats i Irak och som talas men en lång rad personer i landet uppmanar länder som tar emot flyktingar att erbjuda asyl för hbt-personer från Irak.
Tidigare i år, efter uppmärksamhet i bland annat QX, fick Saad som sökt asyl i Sverige till slut stanna. Denna gång hjälpte det inte att den 27-årige Ali berättade om hotet att utvisas i Dagens Nyheter.
Hans svenske pojkvän berättar för QX att han utvisades under tisdagen och att de inte haft kontakt sedan gårdagen. De två har inte kunnat gifta sig eftersom Ali, liksom snart sagt alla som flyr regionen, saknat inresevisum och visering i sitt pass.
Pojkvännen, som vill vara anonym, berättar att Migrationsdomstolen inte tagit till sig informationen från HRW utan menar att han utvisas till en ”säker” del av Irak.
– De vägrade även ge tillstånd på anknytning till mig utan anser att han ska åka hem till Irak och gå till närmsta svenska ambassad. Det är enligt min mening inte ett rimligt krav när vi har levt tillsammans i Stockholm i över tre år!
– Jag kan inte heller besöka honom i Irak. Jag är svensk medborgare och det är min rättighet att få leva med min pojkvän, säger han till QX och hoppas att andra homosexuella flyktingar skall få bättre stöd av samhället framöver.
– Det är endast tack vare mig som han fått stöd av ett nytt bättre biträde samt fick kontakt med RFSL, berättar han. Tyvärr hjälpte inte det för verket och Migrationsdomstolen vill uppenbarligen inte ha in en massa homosexuella asylsökanden till Sverige.

RFSLs Stig-Åke Petersson som under många år arbetat med att hjälpa hbt-flyktingar berättar för QX att han lämnat in nya ansökningar i flera fall som gäller asylsökande hbt-personer från Irak.
– Av dessa har Migrationsverket i Solna och i Malmö beslutat att man inte kommer att avbryta verkställigheten, berättar Stig-Åke.
Därmed kvarstår hotet att dessa två kommer att återsändas till Irak.
– I dag fick jag dessutom en dom från Migrationsdomstolen i Göteborg som avslog en ansökan om ny prövning när det gäller en annan irakisk asylsökande, berättar han. De ansåg att han inte haft något giltig ursäkt för att inte från början berätta om sin sexuella läggning. Men han var 17 år när han kom till Sverige som ensamkommande barn och var livrädd att någon skulle få reda på att han är bög.

På torsdag genomför RFSL en manifestation på Sergels Torg i Stockholm där man kräver stopp för avvisningarna av hbt-personer till Irak.
– Regeringen kan inte gömma sig bakom byråkratin i asylfrågan. Sverige och EU måste agera nu för att skydda hbt-personer som riskerar att dödas och fängslas, säger Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande för RFSL.
RFSL har efter HRWs rapport trappat upp sin kritik mot hur svenska myndigheter agerar när det gäller hanteringen av hbt-flyktingar från Irak. Bland annat har man satt ut svarta sopsäckar i Stockholm med namn på mördade homosexuella irakier.
Efter HRWs rapport gick RFSL ut med ett krav om att evakuera hbt-personer från Irak.
– Det räcker inte att fördöma den pågående utrensningen, sa förbundsordföranden Sören Juvas.
På politikerbloggen.se gick HBT-Socialdemokraternas förbundsordförande Anders Selin och internationelle sekreteraren Martin Engman efter rapporten till hårt angrepp mot regeringen Reinfeldt som de anklagar för passivitet.
”Vi kräver att regeringen skyndsamt ger Migrationsverket tydliga och klara regler för att hantera det krisläge som nu bekräftats av läget i Irak.”, skriver de två i sin debattartikel.
På lördag lämnar RFSL över krav på att stoppa avvisningarna och en ”gåva” som representerar den sexuella rensning som pågår i Irak. Brev och gåva tas emot av migrationsminister Tobias Billströms statssekreterare.

För information om hur du kan stötta arbetet med HBT-flyktingar se klubben HBT-flyktingars stödförening på Qruiser:


Ladda ner HRW-rapporten

Tidigare artiklar om Irak:

Rapport om Irak kräver slut på mördandet Saad får stanna! Bögar i Irak avrättas genom att deras anus limmas ihop Saad hotas av utvisning till Irak Avrättning av hbt-personer har börjat i Irak ”Troligen” farligt i Irak säger Migrationsverket Sex bögar dödade i Irak ”Islam fördömer homosexualitet” Ledare för irakisk HBT-grupp mördad Irakiska islamister lurar gaykillar via Internet Dödspatruller mördar homosexuella i Irak Regeringen vill inte driva på om HBT-konvention 14-årig pojke avrättad för sex med män Oro för Iraks nya konstitution

I rapporten avslutar HRW med rekommendationer för att få stopp på dödandet av homosexuella, eller uppfattat homosexuella, i Irak.