Det brukar skämtsamt sägas att bakom varje framgångsrik man finns en kvinna men i fallet Johan Linde stämmer det inte.
Ammar är mannen i mitt liv och en stor del i företagets framgång, säger Johan. Han är organisationskonsult och jobbar bland annat med HR inom företaget och fantastisk på att rekrytera rätt.
Jag pratar med Johan i telefon, han bad mig att ringa på den fasta telefonen så han kan vara lite ”multitasking” medan vi pratar. Han pratar högt och intensivt, svarar på uppstuds och dröjer aldrig med svaren. På bred skånska berättar han glatt och entusiastiskt om sitt yrke och sina val i livet.
Hans fastighetsförmedling ”Våningen & Villan” är idag Skånes största mäklarföretag, på 20 år har företaget gått från några få anställda, till närmare 70. Och fler ska de bli.
– Utöver våra sju kontor i Skåne ska vi öppna upp i Norrköping, Nyköping och Stockholm samt ännu ett Malmöbaserat kontor i Limhamn Hyllie.
Att det gått så bra för ”Våningen & Villan” beror självklart på hårt slit och att vara hängiven sitt jobb, men även andra saker.
– Framgången sitter i att långsiktigt bygga en sund företagskultur, säger Johan. Att visa en mångfald, ett intresse och en närvaro när vi möter uppdragsgivare och spekulanter. Vi har under åren även hunnit bygga upp egen marknadsavdelning och ett kundcenter för att bygga kvalitet i hela mäklartjänsten.
Låter nästan som ett litet mini-Ikea? Allt finns. Kanske även gratis korv om affären går i land?
– (skrattar) Korv om man vill, absolut.
Vad är hemligheten bakom er framgång tror du?
– Vi försöker vara mer personliga än vad andra mäklarbyråer är, vi jobbar med de mjuka värdena genom att skapa en bra relation med kunden och försöka möta kundens behov. Dessutom ingår alltid flyttstädning och homestyling när vi tar på oss ett uppdrag. Det bjuder vi på.
Funkar homestyling, ser inte kunderna igenom att man ställer dit en vas med gula citroner och färska blommor för att höja värdet?
– Jo, men det finns en lite skev bild av vad homestyling är. Gula citroner och vita tulpaner är en grej, men vad vår homestyling-personal gör är att utgå från basen i varje hem, hur kan man till exempel på bästa sätt lyfta badrumsmiljön eller köket i varje hem. Vilka trender råder? Hur vill kunden att det ska se ut? Vi har möten varje kvartal med vår homestylingavdelning och uppdaterar oss på trender och nya tankar och idéer.
Bör man renovera sin lägenhet innan man säljer den eller ska man sälja den ”som den är” även om den t.ex. har ett gammalt 60-tals kök?
– Bjud hem oss så berättar vi vad som är rätt i det enskilda fallet. Själv är jag lite svag för just sextiotalet men alla är vi olika. Det gäller att kunna spegla och rådgöra i varje enskilt fall, därför är det första personliga mötet så viktigt.
Det pratas mycket om den skenande fastighetsmarknaden och den där bubblan som ska spricka, vad är din syn på det?
– Jag var med när bubblan sprack runt 91/92 och även under dippen 2008, men nu har man vidtagit flera olika försiktighetsåtgärder så jag tror inte att det blir nån stor bubbla som kommer att spricka, det kommer vara mjuka svallvågor längs vägen istället.
Ser du några trender inom fastighetsbranschen?
– Ja, folk flyttar oftare och många väljer oftast ett rum mindre när de köper en lägenhet än tidigare. Man lägger hellre pengar på exempelvis resor istället för att ha ett extra rum hemma.
Är du inredningsintresserad eller mest intresserad av affären?
– Både och. Jag gillar vintage och är barnsligt förtjust i träslaget jakaranda, dessutom har jag sparat på svenskt konstglas i 10 år…
Jag fick höra att man ska plocka ner familjebilder när man ska sälja sitt hem, och är man ett gaypar som har bild på sig på väggen gör man bäst i att plocka bort den…
– Nej, det var det dummaste jag hört. Jag säger tvärtom. Våga sticka ut, låt bilderna på dig och din kille hänga kvar, vi skulle aldrig rekommendera någon att ta ner såna bilder, absolut inte.
Hur mycket jobbar du?
– Mycket! Tidigt på morgonen till sent på kvällen. Jag försöker lägga undan arbetet när jag är hemma, men min man har förståelse för att jag måste läsa och skriva ett och annat mail även på kvällen.
Du är en framgångsrik VD, eget företag, hus i Dubrovnik och lägenhet i Barcelona. Vad har du för mål i livet idag?
– Jag älskar mitt jobb, och att se mina medarbetare utvecklas och växa i sina roller, att leva i harmoni i tillvaron är fantastiskt. Självklart vill jag att företaget ska växa nationellt och drömmen är väl att öppna kontor i Spanien, Kalifornien och kanske Florida. Ett kontor i Miami vore grymt. Det hoppas jag blir möjligt en dag… Sen drömmer jag om ett husdjur. Eller två…

Johan med sin man Ammar