I natt kom det australienska folkets dom: Ja till samkönade äktenskap! Poströstningen har hållit på i två månader och avslutades för en vecka sedan, den 7 november. Av de 12,7 miljoner människor (79,5 procent av befolkningen) som röstade sa ca 62 procent att de vill att samkönade äktenskap ska vara lagliga.

Stort jubel utbröt i hela Australien när resultatet offentliggjordes och bland annat i Melbourne dansande, firade och grät de som längtat efter ett ja. Australiens premiärminister hoppas nu att samkönade äktenskap ska kunna legaliseras innan jul och kallade resultatet ”överväldigande”.
– Folket röstade ja för rättvisa, de röstade ja för att binda sig, de rösta ja för kärleken. Och nu är det upp till oss i det australiensiska parlamentet att se till att det blir så, sa premiärminister Malcolm Turnbull till den samlade pressen under natten.

Men det finns en smula smolk i glädjebägaren: Resultatet av den avklarade postomröstningen är inte bindande. Snart kommer parlamentet i Canberra att hålla en omröstning där ledamöterna får rösta som de vill. Men Turnbull har sagt att folkets röst väger tyngst och tydligt antytt till de konservativa motståndarna att ”allmänheten är de vi tjänar” och nu är det upp till parlamentet att se till att folkets önskan blir till resultat.

Efter nattens ja-seger hyllade både internationella och australiensiska kändisar beslutet.