När Shams var fem år flyttade han och familjen till Iran. Redan som barn kände han sig annorlunda än sina jämnåriga killkompisar. Han beskriver att de brukade prata om tjejer som de tyckte var snygga, men att han inte var intresserad av det.

Han lämnade Iran för Sverige när han var 16 år, och fram till dess hade han inte varit i en relation med någon. Väl i Sverige började hade han att prata öppet och välkomna sina känslor för andra killar. Han blev aktiv inom RFSL och deltog i Pridefestivaler.

Men nu måste Shams lämna sitt liv här i Sverige för att utvisas till Afghanistan. Han har fått avslag på sin asylansökan eftersom han bland annat, enligt Migrationsverket, inte har kunnat berätta tillräckligt detaljerat och innehållsrikt om sina tankar.

Myndigheter menar också att en utvisning till hemlandet Afghanistan, där han inte bott sedan han var fem år, inte riskerar hans trygghet eftersom hans läggning och deltagande i pride-aktiviter inte är känt i landet.

Asylrättsjuristen Stig-Åke Petersson säger att allt fler hbtq-flyktingar får avslag med motiveringar som nästan är ”schablonutformade”

– Migrationsverket gör ingen individuell prövning utan alla sökande förväntas kunna uttrycka sig på samma sätt och lika utförligt. Asylprövningen är därmed rättsosäker och liknar mest ett lotteri, menar Petersson.