Den judiska staten Israel är helt ensam i hela Mellanöstern om att erkänna homo-, bi och transsexuellas rättigheter – så ett pridefirande av detta slag vore tyvärr fullkomligt otänkbart i övriga delar av regionen.
– I am originally from Gaza, but my family does not approve of me being gay. So i live here with my jewish boyfriend, säger 27-årige Anas Ahim.

Från parken Gan Meir i centrala Tel Aviv, där uppladdningen inför paraden skedde, höll oppositionsledaren Zippi Livni ett bejublat framförande.
– Homosexuality is not a choice, but homophobia is, var kontentan av hennes tal.
Därifrån marscherade sedan tiotusentals bögar, flator, transor, stolta föräldrar och härliga faghags. Även många kända profiler och politiker spatserade genom stadens gator i gassande solsken.
– Being gay is not a big issue, I am here to represent that, sa 20-åriga Yonatan Levy som stolt bar sin militörgröna uniform tillsammans med sina flatkorpraler.

I år var dessutom antalet prideturister mångfördubblade. Omkring 20000 människor från hela världen hade flugit in för att fira stolthetens dag, rapporterade Jerusalem Post. På ett flak i paraden dansade bland annat Ziona Patriot, Israels mest älskade och tyngsta transa, som i över en veckas tid från gaystället Evitas scen gjort sitt allra bästa för att välkomna de många turister som anlänt.
Hon drog upp undertecknad Jeje Lind på scenen och frågor om sexuella preferenser och grabbade tag i mellangården. Det sättet att ta sin publik liknande en hardcore-Babsan!

Den svenska delegationen valde såklart ett blågult tema på deltagandet i paraden. I sann svensk eurovisonanda dansade vi Tel Avivs gator fram med svenska fanor som böljade i den ljumna vinden. Israelerna älskar Sverige, men är också mycket medvetna om den kritiska hållning som många svenskar har gentemot den judiska staten Israel. Det märktes dock inte under prideparaden, då kärleken flödade över den svenska delegationen. Över 300 personer och fotografer inklusive israelisk tv intervjuade, fotade och filmade oss svenskar.
En blond amerikanska med rötter i Halmstad stannade oss och grät av lycka när hon såg de svenska flaggorna. Hon kunde ingen svenska men var hjärtat hade sin sympati var det inget tal om. Hysterin VAR fullkomlig!
Många hitresta svenskar skrattade glatt ikapp åt det ljusa inslaget som utgjorde en skarp kontrast mot de solkyssta israelerna.
– Jag känner mig så stolt som både judinna och svensk att få ta del av detta, jag känner att Gud är med oss och vår stolta dag, säger svensk-polskan Ava L. Goldenbaum som stod i ett gathörn och viftade med fredsflaggan.

Även i år låg prideparken på Gordon Beach, där vågorna skvalpade ikapp med kärlekens rus. Mitt ibland alla barer, restauranger och glassmånglare låg den stora scenen där många av Israels största artister uppträdde.
Transsexuella Nikka är en av de största förebilderna. Hon har tillsammans med Dana International betytt mycket för transsamhället i såväl Israel som hela världen.
Festligheterna på stranden fortsatte ända till shabbatens intåg då solen gått ner i horisonten. Då tog istället den 20 timmar långa housefesten på Ha´Oman vid, där 3000 kladdiga och svettiga bögar och transor firade och festade natten låååååång.
– Vi har druckit flygplansvodka och dansat röven av oss till Lady Gaga, Offer Nissim och Nikka, säger svensk-ryska Amir Wasserman.

Under hela prideveckan har olika fester och events arrangerats och var vi svenskar än gick blev vi mottagna med öppna armar och spetsade drinkar. Gruppen Euroflash som uppträdde på schlagerbaren Evita var en av höjdpunkterna på vår resa. De är kända för sina fantastiska imitationer av schlagerbidrag från eurovision song contest och är dessutom stora fans av svenska melodifestivalen. Ett oförglömligt möte för den riktiga schlagerälskaren! Charlotte Perrelli, Linda Bengtzing, Alcazar, Måns Zelmerlöw och Carola imiterades till oförglömlighet.
– When I think about Sweden I think about blond and beautiful people and ABBA, säger Jeje Linds israeliske pojkvän Mirre Pahima.

Summan av kardemumman? Jo, svenska lintottar ligger högt i kurs i landet som flödar av mjölk och honung. I HBT-samhället här finns kanske det frö av hopp och framtidstro som behövs för att på lång sikt skapa fred och försoning här i Mellanöstern.


IGLYO mötte hbt-ungdomar i Tel Aviv

Svenska Jazz Munteanu tillsammans med kollegan Esther Paterson åkte ned till Tel Aviv Pride inbjudna av Israel Gay Youth (IGY), en hbt-organisation som finns representerad i hela Israel. De åkte ned för att representera organisationen IGLYO, International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer Youth and Student Organisation i årets Pride parad samt för att delta i möten med olika organisationer.
Innan paraden fick IGLYO träffa mamman till en av aktivisterna som blev attackerad och mördad i Tel Aviv i augusti förra året. Hon berättade att Tel Aviv och Israel är väldigt liberala och att den internationella mediabilden som de flesta länder får inte alls stämmer överens med detta. Men tyvärr händer det också tråkiga saker och det finns motstånd, ett bevis på detta är attacken mot hennes son. Det är än idag ingen som vet anledningen till denna händelse. Jazz Munteanu berättar att det var fantastiskt att få träffa en sådan stark människa som sedan 6 månader tillbaka varit med och tillsammans med IGY startat en Coffee Session där unga hbtiq-personer får komma och prata med föräldrarna. Organisationen har sedan 20 år tillbaka fungerat som stöd för föräldrar till HBT-personer, som en motsvarighet till den svenska ”Stolta föräldrar”.
Paraden avslutades på Gordon Beach och där väntade en färgssprakande fest vid stranden med en scen, massa artister och solbrända HBT-personer. Varje år beräknas cirka 200.000 personer delta i händelsen genom att antingen gå i paraden eller vara publik.
– Vi är glada över att fortsätta våra aktiviteter här, där vi ikväll får träffa en nystartad judisk-ortodox hbt-organisation, berättar Jazz Monteanu för QX på fredagen.