Bland handdukarna i bomull och lin finns mönster med Mumintrollen, svenska städer och landskap, Frida Kahlo, strandliv och campingliv, blommor, hundar och katter – och så en kökshandduk i Pridefärgerna!
Kim Ekelund är 18:e generationen i familjen och är killen bakom handduken.
– Det är lite speciellt att ett företag sedan 1692 med rötter från 1400-talet tagit fram ett Pride-mönster, säger Kim. Jag var drivande kring handduken från start då jag själv har mycket goda vänner som på ett eller annat vis är kopplade till Pride. Till en början lyfte man på ögonbrynen här på företaget men sen så småningom kom min vilja igenom och en handduk togs fram för cirka två år sedan, berättar Kim.
– Det kändes viktigt att ta ställning som företag, att stå upp för allas lika värde, vilket gjorde mig stolt.
Har ni någon som är eller har varit hbtq i familjen, ni har ju dokumenterade rötter sen 1400-talet?
– Jag ringde faktiskt upp 16:e generationen och frågade lite om man visste något om hbtq i vår historia men vi har inte kunnat se att detta funnits – men på den tiden gjordes sådant bakom stängda dörrar jämfört med vårt idag utvecklade samhälle. I historien finns det några döttrar på 1800-tal som aldrig blev gifta, så inget är omöjligt men vi kan inte med säkerhet säga att vi vet det.

Hur går försäljningen av den och skänker ni nån krona till regnbågssamhället på något sätt?
– Försäljningen sker ju främst under juni månad och generellt sett så har det inte varit någon uppstickare – förutom i år. I april publicerade vi en annons på Facebook, det gav bra resultat och där fick vi också frågan i kommentarsfältet om vi på något sätt hjälpte till. Mitt svar blev ganska så likt det jag nämnde tidigare att det stora med handduken för oss är att ta ställning samtidigt som jag berättade om allt gott vårt företag gjort de senaste åren för mänskliga rättigheter i form av donationer och samarbeten.
– Men efteråt tog jag mig en funderare på vad vi kunnat göra bättre och det resulterade i att vi internt  har beslutat att skänka 5% av vinsten på Pride-produkterna till Regnbågsfonden – vilket känns otroligt bra!
Ekelund har dessutom samarbetat med Världens Barn med flera och sedan 2016 blev de miljöcertifierade av GOTS, Global Organic Textile Standard.
– Det innebar bland annat att vi helt gick över till 100% ekologiskt bomull och lin med en stor rad nya regler att förhålla oss till, från odling till leverans. GOTS säkrar dessutom att arbetarna i hela flödet har korrekta löner & möjligheten att skapa fackliga föreningar – något som jag ser som ett otroligt viktigt ställningstagande för allas lika värde och mänskliga rättigheter.