Benon flydde till Sverige 2012 efter hans sexuella läggning avslöjats. I Uganda är homosexualitet straffbart med upp till livstid i fängelse. Men han ser inte staten som det största hotet för hbtq-personer.

– Dina grannar är din värsta fiende. Du måste försäkra dig om att dina känslor alltid är dolda. Inte ens din syster eller bror får veta att du är homosexuell för de skulle avslöja dig, säger han.

Benon har alltid känt en attraktion till andra män, men gjorde allt han kunde för att dölja sina känslor. Han gifte sig, arbetade hårt och skaffade barn. Men i skuggan av det anständiga livet växte en kärlek mellan Benon och hans chef.

– Vi förälskade oss, han friade och jag sa ja. Vi älskade. Men vi var alltid försiktiga så att ingen skulle förstå vilka vi var, vad vi var.

En kväll när paret jobbade sent, som de ofta gjorde, rasade den perfekta fasaden.

– När du älskar förlorar du dig själv. Du inbillar dig att du är säker, och glömmer att de en dag kan avslöja dig. Det var det som hände mig.

Kvällen som skulle göra Benon till en flykting började med en inslagen dörr.

– Vi var på kontoret och de bankade på dörren. Plötsligt slogs den in. Vi hade inte sex men vi var i en väldigt avslöjande position. Det syntes att vi älskade varandra.

– Vi drabbades av panik, det var liv eller död. Vi stod upptryckta mot hörnet i kontoret utan någonstans att fly, vi kunde inte förneka att vi var ett kärlekspar.

Lynchmobben gick till attack med stenar och sparkar mot Benon och fästmannen.

– De slet av mig kläderna för att förnedra mig, för att avhumanisera mig. Vi bönade om nåd och bad om förlåtelse samtidigt som de skrek att vi var bögar och att vi skulle dö.

Folkmassan växte med förbipasserande på gatan. Uppslutningen blev så stor att polisen ingrep.

– Polisen tryckte sig igenom folkhavet, grep oss och tog oss till häktet.

 

”Jag vill leva för att se en till dag”

 

Benon släpptes mot borgen för att invänta rättegång. Han såg inte någon chans att motbevisa anklagelserna om hans sexuella läggning, så han flydde till Sverige.

– Att fly är inte någonting som man planerar. Jag hade aldrig rest förut, aldrig ens korsat mitt hemlands gränser. Jag trodde att jag skulle leva resten av mitt liv inlåst i fängelset, jag såg inget annat val.

I Sverige prövades hans asylskäl som homosexuell av Migrationsverket. I avslaget står det att han inte lyckats göra sin tillhörighet till hbtq-gruppen sannolik.

– Jag har öppnat mig, berättat och gett mitt allt, mitt erkännande som homosexuell. Jag kom hit för skydd men de gav upp på mig. Migrationsverket tvingar mig tillbaka in i farozonen för att bli åtalad och hotad.

Benon lever nu papperslös i Sverige. Sen han kom hit har hans läggning blivit uthängd i ugandiska tidningen Red Pepper. Att återvända ser han som en omöjlighet.

– Jag lever som en lösdrivare, en luffare, en tiggare. Jag är beroende av andras nåder. Jag är hungrig och döende men trots det kan jag inte åka tillbaka. Jag vill leva för att se en till dag.