Reaktionerna är starka efter att Trump-supportrar under onsdagen stormade in på Kapitolium, och tvingade de folkvalda att ta skydd medan huliganerna härjade i lokalerna, bland annat oppositionens ledare i Kongressen och representanthusets talman Nancy Pelosis kontor.

Stormningen av Kapitolium inleddes efter att tal av president Trump där han upprepade påståenden om att valet inte gått rätt till. Påståenden som prövats i såväl politiska församlingar som domstolar utan att kunna bekräftas. I talet sa han bland annat: ”Vi skall gå ner till Kapitolium, och vi kommer hylla våra modiga senatorer, och kongressledamöter. Vi kommer troligen inte hylla vissa av dem eftersom man aldrig kan ta tillbaks vårt land med svaghet. Ni måste visa styrka, och ni måste vara starka.

Detta liksom att presidenten tog lång tid på sig att be folk att gå hem, långt efter att stormningen av Kapitolium var ett faktum och de folkvalda, inkluderat vicepresidenten Mike Pence, tvingats fly för att sätta sig i säkerhet, har varit skäl för alltfler att nu kräva att president Donald Trump skall avsättas med hänvisning till paragraf 25 i konstitutionen. Enligt den kan vicepresidenten tillsammans med antingen en majoritet av ministrarna eller Kongressen förklara att presidenten är ”oförmögen att utöva sina åtaganden och plikter.”

En av de som nu anslutit sig till uppmaningen att förklara presidenten oförmögen är ordföranden för National LGBTQ Task Force, Rea Carey. I ett uttalande säger hon att även om det vore den 19 januari idag skulle det vara en dag för mycket ”eftersom presidenten då hinner ringa ett samtal för mycket till Försvarsministern.

Och hon fortsätter i sitt uttalande:
Dagens inhemska terroristattack mot huvudstaden uppmuntrades inte bara av Trump utan orkestrerades och organiserades av Trump och hans medhjälpare med stöd av felaktig information, lögner och konspirationsteorier.
Trump har vanhelgat minnen från generationer före oss som, även då de behandlats illa av just det land de älskade, beslutade att göra det bättre, att lämna över ett bättre land till sina barn och barnbarn. Amerikanerna har allt för länge lidit under hans maktmissbruk och hans utövande av tyranni, men hans förvirrade uppvisning av narcissistiska kuppfantasier har tack och lov kommit till korta.

Under onsdagen gick såväl Washington DCs borgmästare Muriel Bowser, som Black Lives Matter DC och ordföranden för Center for Black Equality Earl Fowlkes ut med uppmaning till sina supportrar att inte ge sig ut på gatorna. Trots att Fowlkes kallade de som stormade Kapitolium för ”fascister, rasister och homofoba” menade han i ett samtal med hbtiq-tidningen Washington Blade att ”Vi bara vill klara oss igenom de närmaste veckorna, de kommande två veckorna före installationen, och lägga allt detta bakom oss så mycket som möjligt.

Trots upprörda stämningar i huvuddelen av HBTIQ-rörelsen syntes även en regnbågsflagga vid gårdagens protest som urartade i ett upplopp, av många kallad en terror-handling. En av de som skulle ha uppträtt vid samlingen till stöd för Trump var den bisexuella artisten och Trump-supportern Ricky Rebel (född Ricky Godinez). Hans medverkan ställdes in då huliganerna bröt sig in i Kapitolium men han säger till Washington Blade att även om han inte sympatiserar med det som hände så ”förstår” han vreden.