Den 28 januari beslutade stadsfullmäktige i polska Nowa Dęba att dra tillbaks sitt tidigare uttalande om staden som en stad ”fri” från ”hbtq-ideologi”.

Enligt Notes from Poland, menar de att deras ställningstagande ”utnyttjats” för att skada stadens rykte. Den var i juli 2019 som Nowa Dęba som en av omkring 100 städer och regioner i Polen förklarade sig vara ”fria” från ”HBTQ-ideologi”, något som i protesterna sedan fick namnet ”HBTQ-fria zoner”. Efter omvärldens protester har flera bidragsgivare, bland annat EU, hotat att dra tillbaks stöd till städer som uttalat sig mot hbtq-personers mänskliga rättigheter. För Nowa Dęba innebar ställningstagandet även att den irländska vänstaden Fermoy avbröt sitt samarbete i protest. Det fick borgmästaren Wiesław Ordon att tala om ”fake news” eftersom staden inte förklarat sig som HBTQ-fri men dock fri från ”HBTQ-ideologi”.

Ordon la till i sin kommentar till den irländska vänortens beslut att bryta med staden att Nowa Dęba är liberal och utlovar att de skall motverka diskriminering, även då detta drabbar hbtq-personer.