Pride-pepp och parader präglar den svenska sommaren för många av oss. Samtidigt får man inte glömma bort de som inte har samma självklara möjligheter att fira. En stark kortfilm från krigsdrabbade Ukraina skiner ljus på några unga queers vars Pride-glädje får vänta.

Den gripande kortfilmen med titeln Pride Is Not Available In Your Region är skapad av rörelsen Ukraine Pride med syftet att ge landets HBTQ-personer en röst.

Klippet är bara tre minuter långt, men packat med starka känslor och tänkvärda repliker som sätter våra egna liv i perspektiv.

”Jag bytte jobb för att snabbare få slut på kriget”, berättar en ung kvinna i videon. ”Det är inget svårt att göra molotovcocktails, ungefär som att blanda cocktails i en bar.”

Men här syns också ett framtidshopp, en optimism och ett imponerande mod. Vi möter bland annat en läkare som kämpar för att rädda livet på sårade människor, och en förälskad grabb med ett rörande meddelande till sin kille: ”Så snart vi återtar Luhansk ska jag ta med dig dit för att träffa min pappa.”

– När jag kom tillbaka till Kiev efter två månaders krig blev jag nostalgisk över vår förra sommar och vårt Pride-firande, berättar regissören Yura Dvizhon för Kaltblut Magazine. Vissa från vårt community jobbar som läkare, andra är volontärer eller strider vid frontlinjen. HBTQ-personer är en del av den storslagna seger som väntar Ukraina inom en nära framtid.