Let´s Talk Hiv är en insamlingskampanj som samlar in pengar till hiv-forskning i tre steg under våren. Först genom en designkampanj 22 feb -30 maj där viss försäljning i utvalda klädes- och make up-butiker går till insamlingen, sedan genom en auktion på Bukowskis 29 mars och slutligen genom en gala på Berns 25 maj. När Whyred hade visning idag på modedagarna på Berns informerade man världspressen om att hela försäljningen av ett utvalt Whyred-plagg ska gå till Let´s Talk Hiv.

Åsa, din kampanj uppmanar oss till att prata om hiv. Varför vill inte folk prata om hiv?
– Jag tror att folk inte pratar om hiv längre på samma sätt som förut på grund av en massa olika saker. I skolor har man till exempel tagit bort sexualundervisningen på många ställen och media täcker inte längre hiv-frågor så länge som det inte handlar om en offentlig person som vill gå ut och berätta om sin hiv-smitta.

Varför ska vi prata om hiv?
– Vi måste undervisa och lyfta fram information om hiv till kommande generationer för att hindra att folk smittas och för att hjälpa drabbade.

Varför har du startat den här insamlingskampanjen?
– Mitt personliga engagemang började när min bror blev smittad. Han dog 1994 av infektioner på grund av hiv. Det var fruktansvärt att se min storebror tyna bort och att titta in i hans blick, skräcken över att veta att han skulle dö… och att mata honom med sked… Jag blev då stödmedlem i Noaks Ark och det är via dem som jag samlar in pengar nu. Det är en kärleksfull organisation med mycket kunskap och vilja att förändra.

Varje vecka får åtta personer i Sverige veta att de har hiv och en person i veckan dör till följd av aids, tillhör dessa människor någon riskgrupp?
– De tre grupper som är mest representerade är män som har sex med män, invandrare från länder med mycket hiv och missbrukare.

Hur skulle man kunna minska smittspridningen?
– Information, kondomanvändning och att missbrukare får rena sprutor är tre bra saker att börja med!

Vad kommer Let´s talk HIV- pengarna att gå till?
– Insamlingskampanjen syftar till att sprida kunskap om hiv och samla in pengar till medicinsk och psykosocial hivforskning via Noaks ark. Den psykosociala forskningen handlar om att utforska sociala beteenden och kulturella mönster, för att förstå riskbeteenden och kunna ge bättre stöd till hivpositiva.

Kan man skänka pengar till er direkt om man inte vill bidra genom att köpa kläder och smink eller har möjlighet att gå på galan?
– Ja man kommer kunna sätta in pengar på Lets talk hivs 90- konto.

Finns det något man kan göra redan nu?
– Ja man kan vara rädd om sig själv och andra och använda kondom!

Lets Talk Hiv

Designers som samarbetar med Let´s Talk HIV är Whyred, Fifth Avenue Shoe Repair, Mini Rodini, House of Dagmar och Make Up Store. Genom att köpa klädesplagg och produkter i deras egna butiker i hela landet kan du vara med och stödja hivforskningen.

Till Bukowskisauktionen har cirka 70 konstnärer, fotografer och illustratörer donerat sina verk.