Elevkåren och hbtq-föreningen på skolan har drivit frågan och nu fått gehör från skolledningen.
– Man måste respektera den enskilda individen och dess önskan att inte definiera sig som varken man eller kvinna, säger Pelle Ekedahl, vice ordförande i elevkåren.
– Och för oss är det väldigt viktigt att lyssna på våra elever och tillmötesgå deras behov, säger rektor Patrik Biverstedt.

I omklädningsrummet ska man kunna byta om enskilt och personer som av andra skäl inte vill byta om bland andra ska också ha möjlighet att byta om där.
– När jag gick i gymnasiet var det transpersoner som inte deltog på idrotten, för att de tyckte att det var jobbigt att byta om. De blev underkända. Nakenhet är ju dessutom extra känsligt i den åldern, säger Carl Johan Karlson, som tidigare gått på skolan.

Han välkomnar det nya omklädningsrummet och säger att Södra Latin alltid varit en skola som arbetar för hbtq-rättigheter. De var med i sommarens Pridetåg och lärarna uppmanas att använda ordet hen.
– Skolan har rykte om sig att vara öppen och hbt-personer söker sig medvetet dit. I min klass var var och varannan hbtq-person. Vi var en hel bunt som vågade komma ut, vilket inte är så lätt när man är från en förort, som jag är, säger Carl Johan Karlson.

Han startade skolans första hbtq-förening och än i dag är den aktiv. Han har mejlat en av rektorerna och sagt hur positivt han tycker att det är med omklädningsrummet.
– På Flashback och på nätet är det många som är negativa, det visar ju att vi inte kommit så långt i frågan, säger han.
– Fast alla elever, personal och skolledningen har varit positiva, säger Pelle Ekedahl.

Rektorn hoppas att fler skolor följer deras exempel och betonar vikten av att lyssna på sina elever.
– Många har även efterfrågat könsneutrala toaletter också, vilket är på gång.

Den sjätte maj inviger konstnären Elisabeth Ohlson Wallin omklädningsrummet.

Södra Latin i Pridetåget.