I tisdags 09.30 svensk tid avrättades två unga män genom hängning i Iran. Bilden på avrättningen har spritts av Iranska studentnyhetsbyrån ISNA och publiceras idag världen över.
En av de två männen var under 18 år och avrättningen skedde offentligt.
De avrättades eftersom de två haft en relation och för att de druckit alkohol. Innan avrättningen satt de två ynglingarna i fängelse i 14 månader och fick utstå svåra spöstraff, enligt den brittiska gayorganisationen OutRage.
Enligt OutRage skall ISNAs rapport citerats av nyhetsmediet Iran In Focus, och där skall motivet till avrättningen angetts vara att de två sexuellt utnyttjat en 13-årig pojke. Dessa uppgifter har dock inte styrkts i något annat media och ingick inte heller i uppgifterna från ISNA.
Till web-tidningen bt.dk, säger den danske parlamentsledamoten Kamal Quershi (Socialistik Fokeparti) att detta visar hur farligt det är att vara homosexuell i Iran. Såväl Danmark som Sverige sänder tillbaks homosexuella flyktingar till Iran. Bland annat hänvisas till en svensk ambassadrapport där det hävdas att det inte finns några allvarliga problem med att leva som homosexuell i Iran.
I årets PrideMagazine intervjuas statsminister Göran Persson för första gången i ett HBT-media. Han får bland annat frågan om utvisningen av HBT-personer till Iran.
– Jag har förtroende för de svenska myndigheterna som gör dessa bedömningar, svarar han.
Ett stort antal homosexuella och transpersoner från Iran har kämpat förgäves för att få stanna i Sverige. Förra sommaren tog bland annat Fatemeh-Kiann sitt liv efter att han hotats av utvisning till Iran. De svenska myndigheterna menade att han som transperson kunde vara säker i landet.
Stig-Åke Petersson från RFSL och HBT-flyktingars stödförening berättar för QX.se att det idag finns ca fem-sex iranska homosexuella män och kvinnor och en transperson som väntar på besked om de kan få stanna i Sverige. Två-tre är gömda efter att de fått utvisningsbesked. Tisdagens hängning av två homosexuella ynglingar förvånar honom inte.
– Det bekräftar det vi vetat hela tiden, säger han. Vi har ju kontakter med enskilda som berättat om detta. Ambassaden säger att ”vi inte läst om detta i tidningarna, alltså förekommer det inte”. Både vi och Amnesty har haft andra informationer.
Bör ambassaden se över den rapport man lämnat till svenska myndigheter om situationen för HBT-personer i Iran?
– Definitivt, men det har vi krävt väldigt länge. Den bygger på andrahandsuppgifter och från katolska präster man har inte haft kontakter med enskilda homosexuella i landet.
Göran Persson säger att han litar på svenska myndigheter.
– Det är klart han måste säga det, men den här händelsen visar hur pass dåligt man är insatta i HBT-människors situation överhuvudtaget.
– Precis i dagarna har jag fått avslag när det gäller en bög från Uganda. Där har regimen flera gånger gått ut och fördömt homosexuella. Beslutet att avvisa mannen bygger på en berättelse från en lesbisk tjej som har sagt att det finns hemsidor för homosexuella i Uganda och därför skall det inte finnas risk anser ambassaden. Det visar på en dumhet och naivitet när man ser det som enda beviset. Man pratar inte med dem som är berörda utan går på cocktail-partyn och utbyter info med andra ambassader som är lika dåligt insatta.

http://isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-556874

Källa: ISNAs rapport (på persiska)

Publicerad: 2005-07-21 13:04:02