Arrangörerna av presskonferensen den 16 augusti hoppades nå nationen genom ett offentligt samtal, ”förmänskliga” homosexuella och minska polistrakasserierna.
– Vi talar offentligt idag för att ge ett ansikte åt de många som dagligen diskrimineras i vårt samhälle, sa organisationen Sexual Minorities Uganda (SMUG) i sitt uttalande.
– Du möter homosexuella och transpersoner varje dag utan att se vad de är. Vi skadar ingen. Vi är din läkare, din lärare, din bästa vän, din syster eller till och med din far eller son.

Som svar på arrangemanget sa Ugandas minister för etik och integritet James Nsaba Buturo till BBC att man inte kommer ge homosexuella några rättigheter eller avkriminalisera homosexualitet. Idag är straffet upp till livstids fängelse.
Regeringstalesmannen Kirunda Kivjinja förklarade att ”homosexualitet är frånstötande”.
Några dagar efter presskonferensen demonstrerade hundratals kristna, muslimer och Bahai-utövare i en vredgad anti-homoprotest.
De avfärdade homosexualitet som omoraliskt och krävde att den amerikanska journalisten Katherine Roubos skulle deporteras. Hon är en student vid Stanford University som har skrivit om gayfrågor under sin praktik vid Kampala-tidningen Daily Monitor.
I samband med demonstrationen uttalade riksåklagaren, general Fred Ruhindi att man skall arrestera de som ignorerar förbudet om ”köttsliga erfarenheter mot naturens ordning”.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5216

Källa: Läs tidigare artikel

Publicerad: 2007-08-27 14:36:53