Tio år efter premiären ställs Elisabeth Ohlson Wallins utställning Ecce Homo ut tillsammans med In hate we trust i Örnsköldsvik. Utställningen öppnar först 20 juli, men den sommarhälsning som gått ut till kommunens anställda föreställande Elisabeths badande Jesus har orsakat en proteststorm redan nu.

Sommarhälsningen med badande Jesus på framsidan har gått ut till 150 stycken kommunanställda. Ansvarige Ulf Edberg, intendent och curator vid Örnsköldsviks museum & konsthall, ville att bilden skulle väcka debatt.
Örnsköldsvik beskrivs ofta som en homofob stad och det vill Ulf Edberg ändra på.
– Vi valde att ha bilden på framsidan därför att den handlar om dopet – en handling som har ett före och ett efter. Utställningen kommer förhoppningsvis resultera i en mer tolerant stad, säger Edberg.

Och debatt blev det. Högljudda protester har bland annat kommit från politikernivå. Moderaternas gruppledare Lars Näslund har gått så långt att han krävt museitjänstemäns avgång och att utställningen stoppas. Han säger sig vara djupt kränkt över att utställningen skall visas i Örnsköldsvik.
– Jag tycker att de ansvariga för den här utställningen ska avgå. Jag vill inte att skattepengar används till sånt här, säger Näslund till Allehanda.se.
Moderatgruppen säger sig fortfrande ha förtroende för Näslund efter hans uttalande.

Utöver folkstormen och politikerprotesten har även mordhot förekommit. Ansvarige för utställningen, kultur- och fritidschefen Siv Sandberg, har blivit hotad över telefon.
– Jag har fått ett 30-tal kraftigt negativa telefonsamtal från upprörda människor, och två personer har till och med kommit med mordhot, säger Sandberg till Allehanda.se.
Hoten är polisanmälda, men Sandberg understryker att hon uppfattar dem som barnsliga och säger sig inte vara rädd. Vidare är hon förvånad över att utställningen orsakat sådan uppståndelse och hon ser proteststormen som ett tecken på att utställningen behövs.

Mer info:
”Moderat rasar mot Ecce Homo” – Allenhanda
”Kulturchef mordhotad” – Allenhanda
Aftonbladet