Berätta om din reaktion när du läste texten?
– Jag blev bestört och förbannad. Jag hade förväntat mig mer av webbplatsen. Det är helt ofattbart för mig. Vårdguiden borde vara upplysta och veta att familjer kan se ut på olika sätt.

Varför tror du att Vårdguiden.se publicerar en sådan text?
– Jag blev verkligen förvånad över detta. Man tror ju att en sådan webbplats har mer input. Det kanske beror på slentrian, men någon person i organisationen borde väl ha reagerat. Det är oerhört viktigt att kritiskt granska det som skrivs. Själv upplevde jag en känsla av utanförskap och exkludering, och jag kan inte vara den enda. Texten känns otroligt främmande. Det är inte klokt.

Du berättade att du har anmält detta till DO, vad har hänt?
– Jag har inte hört något från dem ännu, så just nu vet jag inte hur långt de har kommit.

Vad hoppas du på nu?
– Jag hoppas att de ändrar texten snarast, så att den inkluderar alla människors sätt att leva. Annars kanske de behöver kompetensutveckling i hbt-frågor, och om hur de skriver på webben.

Jessika Bjurel webbansvarig på Vårdguiden.se intygar att alla texter granskas noga, men att personen som läste just den här texten troligtvis inte har tänkt på eller sett detta.

– Vi är medvetna om de här frågorna, och vi försöker genomgående att vara neutrala i våra texter.

Hon förstår att hbt-personer kan känna sig utanför när de läser texten, men påpekar det är ett ständigt pågående arbete på webben att hitta rätt ord och formuleringar.

– Vi strävar efter att alla ska känna sig inkluderade, säger hon.

Jessika Bjurel lovar att prata med den ansvarige redaktören och att de ska titta på texten igen.

Kort efter att QX kontaktat Vårdguiden redigerades texten om. Nu står det ”Redan från unga år lär vi oss att den livslånga kärleken tillsammans med någon är det vi bör sträva efter. Trots detta ökar separationer och skilsmässor.
På sidan länkas nu även till RFSLs kuratorer.