För ett års sedan skrev QX.se om Lawrence Kaala som nekats uppehållstillstånd i Sverige efter att ha flytt från Uganda.
– Jag flydde mitt hemland efter att flera gånger utsatts för verbala och fysiska attacker där jag en gång tappade medvetandet till följd av misshandeln jag utsattes för, berättade han för QX förra året då hans strid med migrationsmyndigheterna om att bli trodd på allvar satte igång.
Tidigare i år gifte han sig med Jimmy Sswerwadda i Järfälla. Ett bröllop som fick stor mediauppmärksamhet då Lawrence just innan fått beskedet om att han fått ett sista nej från de svenska myndigheterna.
Lawrence och Jimmy var ett par redan i Uganda. Men på grund av att Jimmy tvingades fly hals över huvud från Uganda 2008, skiljdes de åt.
När Lawrence själv tvingades fly kom av en slump även han till Sverige, ovetandes om att Jimmy redan var här.
Via tidningen Kom Ut, där Jimmy var på omslaget, insåg Lawrence att hans livs kärlek fanns i samma land som han och de två fick kontakt via föreningen Newcomer på RFSL.
Och så fick de två som separerats ofrivilligt åter träffas och gifta sig inför Gud och hela församlingen! Inte bara svensk media skrev, utan även brittisk media och nyligen har de två utpekats som ”agenter” av den ugandiska skandaltidningen Red Pepper.
Efter den mediauppmärksamheten har det i praktiken blivit omöjligt för Lawrence att återvända till Uganda och idag blev det alltså klart att nya omständigheter gjort att migrationsmyndgheterna beviljar uppehållstillstånd.

Nygifta och nu äntligen kan de efter Lawrence uppehållstillstånd leva tillsammans i trygghet.

”Ibland tar det lång lång tid, men sanningen kommer till slut alltid ut”. Så skriver Jimmy och Lawrence i ett tackmeddelande på Facebook där Jimmy också berättar att hans mamma och barn i Uganda utsatts för trakasserier på grund av att ryktet om de tvås giftermål spritts.
Vid QX GayGala kunde de dela scen med kronprinsessan Victoria då de tog emot QX Hederspris till den ugandiska HBT-rörelsen och nu kan de, äntligen i trygghet börja sitt liv som ett nygift kärlekspar.


Sagolikt när första killparet från Uganda gifte sig

HBT-flyktingar från Uganda nekas skydd