ÅRETS HOMO/BI
(Fjolårets vinnare: Tomas Tobé)


Andreas Lundstedt:
När Andreas kom ut som hiv-positiv i en stor intervju i QX skapade det rubriker långt utanför Sveriges gränser. Han hyllades för sitt mod i varenda tidning, på varenda sajt, i varenda blogg. Det Andreas gjorde betydde oerhört mycket för de som i tysthet levt med sjukdomen och aldrig vågat berätta. Helt plötsligt fick de en offentlig person att identifiera sig med. Och hivfrågan hamnade välbehövligt åter i rampljuset. Tack Andreas!


Victoria Svensson
Sveriges bästa fotbollsspelare, Victoria Svensson, tog bladet från munnen och berättade i somras i QX att hon är gift med en kvinna. Äntligen fick Sveriges fotbollsflator en offentlig förebild. Victoria förklarade själv varför det tog lite tid innan hon berättade något: ”Tidigare har jag velat vara känd som fotbollsspelaren Vickan, inte Vickan som är ihop med en tjej”. Kanske dags för Victoria att bli känd som Årets Homo/bi 2008?


Peter Gustafsson
En och en halv miljon svenskar ser varje vecka Peters jakt på kärleken i TV4:s Bonde söker fru. Peter är en trevlig, vettig och charmig kille som visar Sverige ytterligare ett exempel på hur en bög kan vara. Hans dejtande och rummel på höskullen skiljer sig inte från de andra bönderna och det är lätt att känna för honom. Peter ligger konstant i topp i popularitetsundersökningar och är såklart en given favorit här också.


Tony Irving
Han är van att döma andra i Let´s Dance, men under hösten har han själv låtit sig bedömas av en hård jury i Stjärnor på is. Med värdighet, jävlaranamma och en stor portion humor visade han att man kan lyckas med det mesta bara man vill och är beredd att satsa. Tony är en ödmjuk homo och vi är så glada att hans första nominering blev i galans absolut tyngsta kategori. Blir det höga poäng här också?


Magnus Betnèr
QX september pryddes av Magnus Betnér som berättade att han är bisexuell. På sin egen blogg kommenterar Magnus uppståndelsen som följde: ”Ja, jag är bisexuell. Nej, jag har inte testat. Jag är inte modig, jag är inte stark, jag har inte kommit ut. Jag har bara konstaterat att jag lika gärna skulle kunnat ligga med killar och att jag anser att vi alla är bi och så låter de flesta av oss bli att utöva det av praktiska skäl”. Heja Magnus!

ÅRETS HETERO
(Fjolårets vinnare: Mona Sahlin)


Kitty Jutbring
Hon är relationsrådgivare i radions Christer, leder vettiga samtal i egna tv-programmet Hasses brorsas låtsasyrras kompis, skriver kloka krönikor och jobbar in ämnen för hetero, homo och bisexuella i allt hon gör. Kitty är ett hetero som helt klart står på vår sida. Hon är en jäkligt bra förebild för unga tjejer (och killar), och vi älskar hennes coola uppenbarelse enormt mycket.


Gustaf Skarsgård
I samband med Patrik 1,5:s premiär dök Gustaf upp överallt. Och hur imbecilla frågor intervjuarna än hade så svarade Gustaf alltid klokt på dom. “Nej, det är inget konstigt att kyssa en annan kille”, “Nej, det är inte svårt att relatera till att vara kär i, eller kåt på, en människa även om det är en kille”.Varenda bög ville flytta in i radhuset med honom efter att ha sett filmen.


Fredrik Reinfeldt
Ska Fredrik Reinfeldt bli den första statsministern någonsin som blir utnämnd till Årets hetero? Chansen är stor. Fredrik har sedan han tog över rodret förnyat Moderaterna och gjort det till ett populärt parti för HBT-are. Han har invigningstalat på Pride, intervjuats i QX och alltid haft en tydlig linje i HBT-frågor som i år lett till att vi snart får ett könsneutralt äktenskap i Sverige.

ÅRETS KÄMPE
(Fjolårets vinnare: Elisabeth Ohlson-Wallin)


Jan Wisén
Jan Wisén är brandchef på Stockholms brandförsvar och drivande i det mångfaldsprojekt som dragits igång inom Brandförsvaret och som förhoppningsvis ska leda till att Brandförsvaret i framtiden inte enbart ska bestå av vita, heterosexuella män. Jan såg till att Brandförsvaret fanns med i PridePark, deltog i paraden och i PrideHouse undre årets EuroPride. Heja Janne!


Egalia
För snart två år sedan öppnade ”världens första fritidshäng för hbt-ungdomar” i RFSL’s lokaler på Sveavägen i Stockholm. Egalia håller öppet ett par kvällar i veckan för HBT-ungdomar mellan 13-20 år. Det är ett 3-års projekt och de kämpar nu för att kunna stå på egna ben ekonomiskt när dessa tre år är över. 500 ungdomar har besökt Egalia sedan det öppnade. Egalia behövs!


Riksdagens HBT-grupp
Totalt deltar ett 60-tal personer i riksdagens HBT-grupp som är ett tvärpolitiskt nätverk som diskuterar och utarbetar förslag till riksdagsbeslut kring lagstiftning som berör HBT-personer. Det är tack vare deras frivilliga arbete med HBT-frågor som det könsneutrala äkstenskapet står för dörren. Börje Vestlund är ordförande.

ÅRETS GAYSTÄLLE
(Fjolårets vinnare: Gossip)


Connection
Vilken comeback! Majsan och gänget fixar festen varje fredag i Gallerian, en av de snyggaste lokalerna gaystockholm sett på bra länge. Redan på premiärfredagen var det fullt hus. Lovely! Det här var ett underbart återseende för alla partysugna HBT:are i Stockholm.


Gossip
Ombyggnaden gjorde göteborgarnas favorit ännu mer poppis. Oavsett om du är sugen på att tokfesta, är ute på en mysig dejt eller bara vill barhänga, så är Gossip ett givet val och ett måste en partyhelg i Göteborg. Förra året vann dom denna kategori, och frågan är om dom inte blir lika farliga i år…


Lino
Lino ligger inte på latsidan direkt. Det flyttas om, tas in ny skön personal och ordnas happenings som open mic och artistupträdanden. Med ett bubblande hett housegolv och ett schlagergolv där alla får höra sina schlagerfavoriter kan man ju inte misslyckas. En veteran vi aldrig tröttnar på!


Ficks
Ulrich, Kornél och Makode grejade årets roligaste partynykomling då de startade fantastiska Ficks i somras. Med fruktstunder, loppmarknader, gångkurser med Nalle Knutson och utnämnandet av “Årets Bögäckel” bröt Ficks helt klart av från gängse klubbnorm, vilket fler än vi verkar uppskatta.


Side Track
År efter år fylls Sidetrack till bredden av homos som vill äta god mat, ta en öl, och framförallt slänga käft med personalen. Sidetrack är en trygg och jäkligt rolig punkt i en föränderligt gaystockholm. I år har stammisarna bestämt sig för att stället bör belönas på nåt sätt och en nominering var därmed spikad.

ÅRETS ARTIST
(Fjolårets vinnare: Måns Zelmerlöw)


Amanda Jensen
Vilket år för Miss Jensen! Kanonplatta, hyllad turné och ett gäng Grammisnomineringar. Vi älskar när nya stjärnor tänds och älskar den här stjärnan i synnerhet. Vi visste att Amanda var “the next big thing” redan under hennes Idol-audition…


Kleerup
Den här killen vet hur man levererar hits och 2008 bjöd han in Titiyo på en fantastisk låt som var nära att bli QX-nominerad, och med Favorit-Marit uträttade han storverk i 3:AM. Hans solodebut är fylld av bra moderns electropop och Kleerup är given i denna kategori.


Agnes
Brottarhiten On and on banade väg för en riktigt bra platta (som lär gå varm på mången förfest). Agnes har helt klart visat att hon är en av Sveriges bästa sångerskor. Och snart väntar Melodifestivalen och ännu mer framgångar för denna unga stjärna.

ÅRETS SVENSKA LÅT
(Flolårets vinnare: Måns Zelmerlöw “Cara Mia”)


Charlotte Perrelli “Hero”
Årets vinnare var en skön comeback för Charlotte. Hero har ju allt! Maffig refräng, cool tonartshöjning och en gayfavvis vid micken. Dess-utom, hur många gånger har vi inte sett “piskdansen” på landets gayklubbar?


Sanna Nielsen ”Empty Room”
Tvåan i Globen blev en vinnare på många andra sätt. Rekord på Svensktoppen, guldskiva, ett magiskt framträdande under Schlagerpride, och framförallt en klassisk ballad som för alltid skrivit in sig i våra hjärtan.


Agnes “On and on”
Er kärlek goes tydligen on & on för denna geniala popdiscokaramell. Agnes stilbyte gav en jättehit och har under hösten festat runt på varenda tänkbar lista i Sverige. Och nu får hon kärlek av gaypubliken som anser detta var en av årets starkaste hits.

ÅRETS UTLÄNDSKA LÅT
(Fjolårets vinnare: Mika “Grace Kelly”)


Katy Perry ”I kissed a girl”
Varje år kommer det en låt som alla bara älskar. Där här är årets. Med rockigt driv och en cool brud vid micken blev det här årets allsångsdanshit. Att sedan texten handlar om att en heterobrud försöker impa på sin kille, det skiter vi i.


Duffy ”mercy”
Brittiska blondinen Duffy blev namnet på allas läppar då hon släppte årets skönaste retropop. Denna hit osar sensualitet och har ett sjukt skönt sväng som Timbaland inte ens skulle kunna återskapa om han så använde alla Justins och Nellys i världen.


Leona Lewis ”Bleeding love”
Den brittiska soulstjärnan slog i år igenom utanför sitt hemland med Bleeding love. Den är årets mest sålda låt 2008 över hela världen och vi misstänker att ni likt oss gråtit en skvätt över den underbart sorgliga texten.

ÅRETS GENOMBROTT
(Fjolårets vinnare: Ny kategori!)


Björn Gustafsson
Inte sedan Carolas glansdagar har Sverige sett ett sånt här genombrott. Det började med lite eurodiscodans, och när Björn lovsjöng Carina Berg så var succén ett faktum. Har humor någonsin paketerats sötare? Årets Björn är helt klart en twink.


Kevin Borg
Det var ju egentligen inget snack om saken. Årets Idolvinnare satte snabbt tonen för hur en Idol 2008 ska låta. Den unge maltesen med det stora leendet blåste liv i varenda uttjatad popdänga han tog sig an och snart hade han Globen i sin famn.


EMD
Erik, Matthias & Danny visade att Sverige visst behöver ett pojkband. Med hits som All for one, Jennie let me love you och Alone fick dom listettor och tonårsbrudarna och bögarna knuffades vid kravallstaketen. Och nu väntar schlagern…

ÅRETS FILM
(Fjolårets vinnare: The Queen)


Mamma Mia!
Denna sprakande glada och allsångsvänliga överföring från scen till film roade oss hela sommaren. Mamma Mia! blev filmen ALLA såg 2008. Och Meryls hjärtskärande versionen av The Winner Takes it all är redan en klassiker.


Patrik 1,5
En av de största biosuccéerna i år var denna bögkomedi med dramatiska undertoner. Ella Lemhagen kryssade snyggt förbi fördomar och billiga poänger och gav oss tillsammans med de här tre killarna äntligen en svensk homofilm att vara stolt över.


Sex & The City
Serien vi kan se om och om igen blev äntligen (en riktigt bra) film. Carrie och brudarna gav oss 145 minuter skratt, designeroutfits, minnen, sexsnack och relationsdrama. Det var nästan precis så här vi hoppades att det gått för vår kvartett.

ÅRETS SCEN
Fjolårets vinnare: Jonas Gardell “Tillfällig gäst i ditt liv”)


Petra von Kants bittra tårar
Pia Johansson och Helena af Sandeberg har hånglat, älskat, dominerat, underkastat sig och fått sammanbrott i det kanske snyggaste och mest gripande lesbiska drama som utspelat sig på en svensk teaterscen.


Sissela Kyle “Dina dagar är räknade”
Äntligen fick Sissela en egen show. Och vilken succé det blev. Biljettrusning, extra speldatum och hyllad överallt. Många av hennes nummer kommer att bli klassiker, inte minst Fjollan Carl-Magnus…


Hedwig & The angry inch
Stadsteaterns coola satsning på en rockmusikal med transtema blev sensommarens kultursnackis. Johannes Bah Kühnke i huvudrollen uträttade storverk i en gripande roll i Farnaz Arbabis uppättning.

ÅRETS DUO
(Fjolårets vinnare: Mia & Klara)


Gynning & Berg
För andra året i rad är denna supertvåa nominerad i den här kategorin. Carina och Carolina kompletterar varandra löjligt bra och har under hösten lett Stjärnor på is med både skärpa och humor. Dessa två i kombo krossar verkligen vilken man som helst i rutan.


Torkel & Gustaf
Utan minsta spår av moderiktighet, storstadkarriärism och gymmani formade dessa två skådisar ett bögpar som ville leva radhusliv med en adopterad son. Skarsgård och Petterson ÄR Sven och Göran och deras kemi går inte att ta miste på.


Simon & Tomas
Inredarna som är ett par både professionellt och privat lockar varje vecka tittare till inspirerande Design: Simon & Tomas. Vi älskar deras kärleksfulla gnabbande samtidigt som de utför storverk i slott och koja, och denna duo är “a match made in heaven”.

ÅRETS BLOGG
(Fjolårets vinnare: Ny kategori!)


Gaybloggen
Amir Akrouti är den nya generationens bögkompis. För 47 000 läsare i veckan skriver han om sin vardag med shopping, plugg, kompishäng och fest. Hans raka stil engagerar många unga läsare, kolla bara in alla som kommenterar inläggen.


Livsvinst
Joanna Hagströms blogg på livsvinst.se läses flitigt av alla som vill påminnas om hur man når mål i livet. Joanna har gått ner 80 kg under ett par år och här kan man följa hennes reflektioner om mat, motion, hälsa och livet.
En riktig inspirationskälla!


Per-Robins Gaybloggen
Hos en av Sveriges vassaste kanaler bloggar Per-Robin om sitt liv i Gaystockholm. Det är befriande att läsa hans frispråkiga historier om sex, festande och flirtar, alltid med glimten i ögat. Dessutom har killen en skön stil.

ÅRETS TV-PROGRAM
(Fjolårets vinnare: Melodifestivalen)


Bonde söker fru
Peters dejtande bland hästhagar och höskullar inkluderade heta poolpartyn, snyftande avsked och en del skitsnack. Vi satt bänkade hela hösten och fick på köpet en självgod sexbonde, en snyftig bonnbrud och en tystlåten gammelfarnare.


Brothers & sisters
Serien om klanen Walker fortsätter att engagera. Rätt självklart, eftersom det är den enda stora serien med en intressant homokaraktär i en matig roll. Bröllopet i år var en tårdrypare och vi hoppas får följa Kevin och Scotty i många år framöver.


Körslaget
Oj, vad kul det kan vara att se en artist leda en amatörkör! Gry Forsell samlade Sveriges artistelit och skapade ett osedvanligt skönt sväng då ett gäng slitna poplåtar fick nytt liv i amatörstrupar från norr till söder.

ÅRETS TV-STJÄRNA
(Fjolårets vinnare: Ny kategori!)


Carina Berg
Vi fattar att Björn Gustafsson skrev en sång till henne. Hon var ju underbart personlig i Berg flyttar in, skärpt i Stjärnor på is, och alltså huvudpersonen i det mest populära yootube-klippet från årets Melodifestival. “Denna nominering är för dig, Carina Beeeerg…”


Björn Gustafsson
Under sex veckor blev han hela svenska folkets favorit genom europopdansande, Carina Berg-sången, fyllespelande och taffliga trolleritricks. Har en mellanaktsunderhållning i Melodifestivalen någonsin varit så efterlängtad? 2008 var Björnens år.


Kristian Luuk
MF-ciceronen gjorde åter succé i Sveriges mest sedda program. Såklart. Men vi vill gärna se att hans briljanta Videokväll hos Luuk har lika mycket med nomineringen att göra. Oavsett schlagrig segeryra eller mysiga video-kvällar, valet är alltid Luuk.

ÅRETS BOK
(Fjolårets vinnare: ”Luftslottet som sprängdes” av Stieg Larsson)


Kim Kärnfalk ”Mamma, Mormor & Jag”
Kim Kärnfalks självbiografi om uppväxt, bisexualitet och artistliv. En gripande historia om panikångest, småstadsliv, Nina, Bert, Melodifestivalen och Friends. Och om att förlora sin mormor. Och vi har läst och berörts.


Mian Lodalen ”Dårens dotter”
Mians delvis självbiografiska berättelse om Connie, om hennes dåre till far och om hur det var att växa upp med kompisen Kalle som vapenbroder i en värld full av galenskap. En bok som fått oss att både skratta och gråta.


Michel Witkowski ”Lubiewo”
Den starka polska bögromanen gav en förbannat rak bild av den gamla fjollkulturen i Östra Europa. Genom ett par parkfjollors ögon fick vi en välskriven, men skitigt rå bild av ett åttiotal som var allt annat än rosaskimrande.

ÅRETS DRAG
(Fjolårets vinnare: Diamond Dogs)


Cabaret Moulin
Skånebruttorna i Cabaret Moulin fortsätter att frälsa malmöiterna med sina grymma dragshower. Babuschka, Elecktra och Fröken de Soleil vet hur man får publiken att trollbindas och en ny nominering i denna klass talar sitt tydliga språk. Succétrio!


Fashion Pack
Dragshowgruppen från Örebro är mer aktuella än någonsin. Drygt 30 gig under hösten och julshow på Frimis i Örebro gör Fashion Pack till en av Sveriges hetaste drag-showgrupper. Har varit nominerade förut, är det Fashion Packs tur att vinna i år?


Jonas Hellman Driessen som Agrado
En anledning att se Allt om min mamma är Jonas Hellman Driessens rollkaraktör Agrado. Jonas lyckas göra filmens Agrado till sin egen svenska Agrado och bevara charmen och känslan. Publiken tar Agrado till sitt hjärta!

ÅRETS KEEP-UP-THE-GOOD-WORK
(Fjolårets vinnare: KAK-killarna)


Robert Fux
Oförutsägbara skådespelaren och performanceartisten Robert Fux tänker ständigt i nya banor och berikar och förnyar bl.a HBT-världen med sin alternativa och halsbrytande nattvarieté ”Salong Giraff”.


SpringPride
SpringPride i Eskilstuna blev återigen en succé. Schlagertrav med bl.a. Babsan, Queermässa, vernissager, debatter, filmvisningar, fester, regnbågsjympa, regnbågsmässa och parad. SpringPride har satt Eskilstuna på gaykartan.


Volontärerna på Stockholm Pride
När kramade du en Pridevolontär senast? Aldrig har väl så många haft så många att tacka för så mycket. Utan volontärer inget Pride, så är det. Tänk på det!

GÖTEBORGSPRISET
(Fjolårets vinnare: Gossip)


Gossip
Lika givet som tomten på julafton återfinns denna GBG-pärla i kategorin. Fast ärligt, vem skulle kunna motstå bra musik, skön stämning och goda drinkar samt populära frontfiguren Markus Gisslén, som säkert rattar skutan? Typ ingen.


Queer
Har ni sett köerna de fredagar som Queer ordnar fester? Här snackar vi poppis så in i bängen och Henkan & Fia lockar alltid coolt partyfolk . Här blandas HBT med hetero och det fullkomligt bubblar av glädje på hela Avenyn i slutet av varje månad.


HBT-festivalen i Göteborg
Sveriges första kulturfestival, organiserad av och för HBT-personer och andra kulturintresserade, återupprepade och utvecklade succén från i fjol med ett matigt och späckat kulturprogram som lockade tusentals HBT:are.

ØRESUNDSPRISET
(Fjolårets vinnare: Cabaret Moulin)


Wonk @A2
Flytten till Adelsgatan gjorde bara denna Malmöfavvis ännu bättre. Varje lördag är det sjukt bra drag med stans bästa dj:s. Och vi älskar att duon J&J fortsätter att ta dit artisterna vi älskar. Alla minns ju årets Charlotte-gig. Magi!


Joy Sanchez
Hon är Miss Gay, leder populärt radioprogram på Din Gata 100,6, skriver krönikor, och bloggar. Joy Sanchez har snabbt blivit Malmös mest omtalade flata och nu undrar vi vad som kommer härnäst? Egen tv-kanal? En staty? The sky is the limit för Joy.


Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival
Nordens absolut största och mest prestigefyllda gayfilmfestival var i år en succé. Över 40 dokumentär-, kort- eller spelfilmer visades under festivalen som arrangeras av 15 frivilliga eldsjälar!