Nördigt är underbart – cosplay ett hbtq-mecka

Jack

Tänk dig att du gestaltar en karaktär, ett djur eller en robot. Könsroller och läggning spelar ingen roll, allt är enbart hen. Det enda av betydelse är gemenskap, dräkter, svärd, konvent och fantasy. Öppna nu ögonen och börja älska cosplay, en subkultur som växer i hela världen.

Cosplay får folk att våga pröva. Pröva vara kvinna, pröva vara man eller pröva vara hen. En som vågade pröva är Frei Goude. Han är 15 år och föddes som tjej, men lever i dag som kille.

– Man kan tro att man är tjej i hela sitt liv, och så börjar man cosplaya och märker att man kanske haft fel hela tiden, det är viktigt att få experimentera, och det får man göra inom cosplay. Min första karaktär var en kille, och redan under sminktestet insåg jag att det var så mycket bättre, säger Frei.

Crossplay – från kvinna till man
Inom cosplay finns det en hel mytologi av termer och subkulturer. En av dem kallas crossplay, det innebär att man som kvinna gestaltar en manlig karaktär, och som man gestaltaltar man en kvinnlig karaktär. En som sysslar med detta är Jenny Malmgren, 18 år, ibland tar hon på sig Slytherins emblem och blir Draco Malfoy från Harry Potter-serien.

– När jag är Draco så blir jag en kille, jag anpassar min röst, hur jag sitter och uppför mig. Jag binder mina bröst och ibland har jag kontursminkning så jag får mer manliga ansiktsdrag. Han är väldigt arrogant och elak, så det är väldigt kul att vara honom för en stund, säger Jenny.

Maja

Sy en klänning av gardiner
Bakom dräkterna kan det ligga hundratals timmar och tusentals kronor. Många cosplayare lär sig att sy och skapa dräkter från ingenting. Med några pizzakartonger, aluminiumfolie och ett rör kan man bygga ett svärd från Sagan om Ringen och med ett par gamla gardiner kan man skapa en klänning från Game of Thrones.

– När det gäller cosplay så kan man vara hur kreativ man vill, kan man fantisera ihop det så kan man cosplaya det. Man kan sitta uppe en hel natt och bara sy, sy och sy på sin nya dräkt, säger Frei.

Precis som Frei och Jenny sysslar även Maja Corn Cornvall med cosplay/crossplay, hon har länge slipat på sitt alter ego, Captain Jack Sparrow.

– Cosplay är en konstform där man får vara karaktärer som man älskar, hela den här nördkulturen har blivit mer mainstream, nördigt är inte konstigt i dag, säger Maja.

Grim

Hur nördigt är cosplay egentligen?
– Det är extremt nördigt, man går in i karaktären så mycket, man blir besatt och kär i den världen man går in i, det är en skön känsla, nästan terapeutiskt, säger Maja.

Precis som Maja säger har cosplay blivit vanligare och synen på dem som cosplayar håller på att ändras, i vintras sände SVT för första gången cosplay-SM och den 24 juli kommer de även att sända de nordiska mästerskapen från Närcon.

Det är under denna typ av konvent som många cosplayare samlas för att visa upp sig, diskutera och lära känna andra med samma intresse. Cosplay är inte bara för nördar utan för alla, inte minst för transpersoner.

”Jag vågade klä mig i full tjej-cosplay”
Jack Holtklev är 19 år och lever som kille men har en biologisk kvinnokropp. Han cosplayar numera både kvinnor och män, men det var ingen självklarhet i början.

– I början ville jag absolut inte bli förknippad med kvinnlighet, jag ville inte bli felkönad så jag cosplayade bara killar. Men samtidigt handlar ju cosplay om att visa kärlek till en karaktär, och jag älskar inte bara manliga karaktärer så jag började våga klä upp mig i full tjej-cosplay, säger Jack.

Jenny

Även Grim Vester, snart 22 år, föddes som tjej men lever idag som kille. En dag bad han sina kompisar att enbart kalla honom för manliga pronomen, det blev en vändpunkt i hans liv. I dag tar han hormoner och cosplayar både tjejer och killar.

– Ibland cosplayar jag på stan och då får man räkna med att folk vill ta bilder och är nyfikna, det är inte så ofta som man ser japansk populärkultur promenera längst gatan. Ser man någon som cosplayar en karaktär man gillar så är det inte konstigt att hugga tag i den personen och skrika av glädje för att man älskar samma karaktär, säger Grim.

Så hbtq-vänligt är cosplay
Enligt alla fem cosplayare som QX intervjuat är synen på hbtq-personer väldigt öppen och inbjudande inom cosplay. De beskriver det närmast som en utopi för alla sexualiteter, identiteter och könstillhörigheter.

– Jag har nog aldrig upplevt så mycket acceptans, jag kan ha en klänning och ljus röst och säga: Hej jag heter Jack, och ingen kommer att fråga: Är du verkligen en kille. Ingen tar för givet att någon är straight, säger Jack.

– De flesta med cosplay-bakgrund vet vad det betyder att vara utanför och att inte passa in, så vi är väldigt välkomnande. Jag tror att jag känner fler transpersoner är straighta personer, säger Jenny. Artikeln fortsätter efter bilden.

Maja

– Jag är rätt säker på att de flesta som cosplayar inte är straighta utan homo eller i alla fall pansexuella. Så synen är bara öppen och inbjudande för alla, på riktigt, säger Frei.

– Det är väldigt vanligt att folk frågar vilket pronomen man använder inom cosplay, ingen vill anta att man har ett kön. Utanför cosplay blir jag ofta felkönad, men inom vårt community antar inte folk att man är det kön som man föddes med, och det är så skönt, säger Grim.

– Det finns folk som cosplayar djur, så varför skulle man inte kunna cosplaya det motsatta könet? Allt är accepterat och ingen höjer på ögonbrynen. Om någon däremot skulle säga att de var emot hbtq-personer så skulle de bli väldigt uttittade, säger Maja.

”Kön bestäms inte av hur man ser ut”
Maja växte upp med karaktären Jack Sparrow, en laglös pirat och han blev hennes dröm-cosplay. Hon får ofta positiva reaktioner när hon är Sparrow, men ibland är folk utanför cosplay-rörelsen mindre förstående.

– Men herregud, du är ju tjej, varför gör du detta, vill du vara kille, vill du byta kön? Så kan folk reagera när de ser mig som Jack Sparrow. Det värsta jag kan få höra är att jag inte kan cosplaya en karaktär av det motsatta könet, vem bestämmer det egentligen? Genom cosplay sprids budskapet att kön inte bestäms av hur man ser ut, det är den egna personliga upplevelsen som räknas, och det är just därför som cosplay är viktigt för mig, säger Maja. Artikeln fortsätter efter bilden.

Maja

”Pappa tycker jag är konstig”
Jack cosplayar ofta en karaktär som heter Kotori Minami, hon tillhör en grupp tjejer som försöker rädda sin skola genom att starta ett popband. Kön är inget hinder i cosplay, älskar man en speciell karaktär kan man vara den, oavsett könstillhörighet, och det är fullt accepterat inom cosplay.

Jack är numera kille, men hans pappa har haft svårt att greppa hans nya identitet. Efter två år har de slutligen börjat prata med varandra igen.

– Han förstår inte vad jag håller på med, när han hörde något om Jack så trodde han att det var ett internet-alias som skulle försvinna med tiden. Han tycker att jag är konstig och han är fortfarande ganska chockad över att jag nu är kille. Han accepterar mig nu, även fast han inte använder alla rätt ord, säger Jack.

Asiatisk populärkultur
Cosplay baseras ofta på japansk populärkultur och det är stor skillnad på asiatisk och västerländsk tecknad film. Frei cosplayar ibland en karaktär som heter Yuno Gasai. Hon är så kär i en kille att hon dödar alla som kommer i vägen för deras kärlek, berättar Frei. Artikeln fortsätter efter bilden.

Frei som Yuno Gasai

– Hon är jätteparanoid, spoilervarning nu, men på ett ställe i serien så är det en kille som blir kär i killen som hon är kär i, hon flippar så hårt och skär av honom huvudet och slänger det i en flod, säger Frei.

Cosplay har en inbjudande stämning som låter folk vara som de vill, människor träffas på stora konvent, diskuterar och inspireras. Men det finns många fördomar och missuppfattningar om folk som cosplayar, Jenny som cosplayar Draco Malfoy berättar.

– Cosplay innebär att man kan gå från sin trista vardag och bli vem man vill, och det är helt underbart. Men det finns personer som ser det som en barnslig maskerad. De inser inte att det kan ta hundratals timmar att göra varje dräkt. De tror att man går omkring i en Halloween-dräkt i augusti, säger Jenny. Artikeln fortsätter efter bilden.

Grim

En kvinnlig Super Mario
Utöver crossplay finns det även något som kallas genderbend inom cosplay. Föreställ er en vanlig ikonisk karaktär, exempelvis Super Mario. En kort, mullig rörmokare i mustasch och röda kläder. Tänk dig nu att Mario inte alls är en man, utan en kvinna med typiska kvinnliga drag, det kallas genderbend och många inom cosplay har det som specialitet.

– Det är nästan 75 procent tjejer som cosplayar, och det är väldigt vanligt att tjejer cosplayar killar, och då kanske de vill skruva till karaktären och göra en manlig Cruella de vil, och det är inget konstigt med det, säger Jack.

I slutet av juli äger de nordiska mästerskapen i cosplay rum i Sverige. Det hela arrangeras av Närcon och kommer att täckas av SVT. De bästa cosplayarna från Island, Danmark, Finland, Norge och Sverige kommer att kämpa om vinsten i Linköping.

Frei