– Du som inte gillade mångkulturåret, du kommer att älska ”Återtagandeåret”, säger Gertrud Larsson ironiskt. 2009 ska enligt regeringen bli det år då fler avvisningar än någonsin kommer att verkställas.

Det var flera år sedan hon fick idén till pjäsen. Hon undrade vilka det egentligen det var som jobbade på Migrationsverket, och började boka upp möten med personal där.

– Jag var rädd att mötas av en ångestchock, men det visade sig vara väldigt trevligt på Migrationsverket. Jag upplevde att det fanns ett stort glapp mellan trevligheten och kaffet de bjöd på och de politiska beslut de hade att verkställa som tjänstemän, konstaterar Gertrud Larsson.

Mötena blev underlag till pjäsen Asylshopping, som bygger på mycket dokumentärt material. Föreställningen är både hemsk och rolig.

– Vi blandar realism och fiktion med en hel del humor, men ibland fastnar skrattet i halsen, konstaterar hon.

– Det finns en karaktär vid namn Hannelore Fleck, som kommer bli en säker gayfavorit. Hon kommer från konsultföretaget McKinsey och har fått i uppdrag av generaldirektör Dan Eliasson att undersöka hur verksamheten kan effektiviseras. Hon har en egen, rätt drastisk metod för hur hela 90 procent av de asylsökande lätt kan sorteras bort redan vid gränsen.

De senaste åren har Gertrud Larsson producerat flera uppmärksammade verk, på scen och hos radioteatern. Hon konstaterar att det finns en röd tråd i hennes produktioner.

– Det skiner igenom att jag är en aktivist! Jag vill inte göra teater för teaterns skull, utan väcka debatt och få folk att uppmärksamma saker. Jag driver en egen homoagenda, som exempelvis i raggarpjäsen ”Gasen i botten” på Dalateatern.

Föreställningen hade ett tydligt lesbiskt tema, och hyllades i riksmedia. I höstas regisserade hon Dragana – i huvudet på en lesbisk gynekolog, av Jennifer Nilsson Hager, då liksom nu på Teater Scenario.

– Den var normkritisk och flatig, skrattar Gertrud Larsson.

I den pjäsen hade Helena Sandström en av huvudrollerna, nu återkommer hon som en av handläggarna på Migrationsverket.

'Inga själmord inomhus. Tack på förhand. Personalen.'

– Jag regisserade Helena första gången i ”You give gay people a bad name”, jag har fortsatt samarbeta med henne eftersom jag tycker att hon är så bra!
Även Asylshopping har sina queera ingredienser.

– Ett av fallen i pjäsen handlar om en transperson från Iran som flytt till Sverige efter att ha blivit förföljd, svårt misshandlad och trakasserad. Migrationsverket avslog ansökan med hänvisning till att könsbyten är tillåtna i Iran och att det därför inte var någon fara att åka tillbaka. Innan avvisningen verkställdes tog den här personen sitt liv. En fruktansvärt sorglig och upprörande händelse.

Vad betyder titeln Asylshopping?
– Asylshopping är en term som används både av politiker och av Migrationsverket, och betyder att en flykting söker asyl i flera länder samtidigt, flyktingen ”shoppar” asyl. Jag tycker att det är ett helt absurt ord!

ASYLSHOPPING har premiär på Teater Scenario, fredagen den 13 mars kl 19.
Spelas därefter: 18, 19, 20, 24, 25, 27 mars, 1, 2, 3, 7, 8, 9, 15, 17, 21, 22, 23 och 24 april. Alla dagar kl 19

Läs mer, se trailers och boka biljtter på: www.asylshopping.se
eller www.teaterscenario.com