Här berättar de fyra favoriterna om låtarna, konkurrenterna, scenkläderna och varför dom är med igen.

Alcazar ”Stay the Night”

Varför är ni tillbaka i festivalen?
– För att det är vansinnigt kul och det är bra exponering. Det är lägligt eftersom vi släpper ett album längre fram. (Lina).
Vilken av de låtar ni tävlat med tidigare påminner Stay The Night om?
– Måste vara Big Time Party då (skrattar) (Lina).
– Nej, det går inte att jämföra, den är ett mischmash av de låtar Alcazar gjort tidigare. Det är en riktig Alcazar-dänga helt enkelt. (Tess)
– Den låter lite ”Knock on Wood” tycker jag (Andreas).
Har ni önskemål om stad?
– Haha, nej vi vet faktiskt inte alls var vi hamnar och vi vill inte göra oss ovän med någon stad så vi ligger lågt. (Andreas)
Röstade ni i årets Melodifestival?
– Jag röstade på Patrik Isaksson och Ola! (Tess, som jobbade med båda numren).
– Var Sonja med i år? Nej, det var förra året…BWO var bäst! (Andreas)

Sarah Dawn Finer ”Moving on”

Varför är du tillbaka i Melodifestivalen?
– För att jag har gjort en fantastisk skiva och det här är det bästa fönstret för att visa upp att jag är tillbaka. Och det gick ju så bra sist… Dessutom har vi skrivit en riktigt bra låt som jag längtar efter att få göra. Jag har fått massor av frågor om när jag ska vara med igen och jag tycker att det är jättekul att folk vill se mig här igen.
Vad kan du säga om låten?
Fredrik Kempe skrev låtar till mig innan jag var med i Melodifestivalen 2007 och jag blev så rörd av det och uppskattade verkligen att han ville jobba med mig. Jag tycker att det verkade vara en bra kombination att jag som gör ”min” musik skulle jobba med någon som gjorde festivalen lite ”for a living”, och Fredrik fattade precis vad jag ville ha. Han är en otroligt skön stöttepelare och en väldigt begåvad musiker.
Kempe har ju gjort flera stora schlagerlåtar i uptempo, men din låt bryter av mot det…
– Hans melodier på uptempobeats har råkat bli det som visats upp här och han visar här att han kan göra så mycket annat än det han gjort tidigare i festivalen…
Är det viktigt vilken stad du hamnar i?
– Ja, säkert, men jag tror att vad som helst kan hända närsomhelst, så det spelar nog inte så stor roll. Det vore roligt att hamna i en bra stad i ett inte alltför svårt startfält. Och skulle jag önska så vill jag nog vara med senare. Men blir det första veckan så åker man kanske ut, reser sig och kör ändå.

BWO ”You´re Not Alone”

Marina, det är första gången som du är med på en Melodifestivalspresskonferens, hur kommer det sig?
– Jag har klivit ner från molnen (skrattar).
– Förut var det så här för Marina: ”Aten, äh!”, ”Belgrad, äh!. Men nu när vi har chansen att komma till Moskva så var det ”JA!” (Martin)
– Och det här var första gången jag var hemma och inte i Miami eller New York där jag brukar varan (Marina).
Varför är ni tillbaka i festivalen i år igen?
– Marina ringde mig efter att Dima Bilan vunnit och sa att vi måste vara med igen. Sverige måste skicka BWO som kan det här och som folk på presskonferenserna i Moskva känner till. Så Fredrik Kempe och jag satte oss i somras och kollade på vad som skulle funka och vad vi ville göra. Vad som går hem är ballader, stora moderna dramatiska ballader i shownummer som funkar med låten. Och ska vi vara med ett år efter ”Lay Your Love on Me” ska det bryta av mot vad vi gjorde då. Dessutom har vi en bättre låt än Dima Bilan, en snyggare sångare än Dima Bilan, förmodligen snyggare dansare än Dima Bilan och vi är inte lika töntiga som Dima Bilan. Och vi har ett tunnelseende rakt mot Moskva. (Alexander)
– Vi har inte bara en bra låt, det är en jävligt bra ballad. Det är ett riktigt show off-nummer (Martin)
– Det är Martins ”I Will Always Love You” . Shit vad han sjunger bra. Låten är både årets ”Empty Room” och årets Dima Bilan.(Alexander)
Jag antar att de nya reglerna med fler folk på scen och kör på band emottas av er med öppna armar…
– Ja, vi har tagit tillvara på det maximalt. Det här är ett band som mer än gärna singbackar i teve så det är toppen. (Alexander)
Finns det någon av artisterna som presenterats eller som det snackas om som ni ser som ett stort hot?
– Nej, vi märker dom inte ens! (Alexander)
– Moskva… (Marina spänner blicken rakt mot andra delen av SVT-salen där Måns sitter och ger intervjuer).
– Jag har hört nästan alla låtarna och jag kan säga att jag aldrig skulle byta ut ”You´re not Alone”. (Alexander)
Har ni önskemål om stad ni vill tävla?
– Det bestämmer Gud. Det vill säga Christer Björkman, så vi gör som alla andra och väntar snällt på att tilldelas en plats. Marina har däremot sett till att vara i New York den veckan ”Andra Chansen” är, så den tävlingen kan vi glömma.
Har ni börjat fundera på scenkläder?
– Ja, men det är hemligt (Martin)
– Det blir inte likadant som ”LYLOM” kan vi säga. Vi försöker vara mainstream men det är så svårt. Vi är inte H&M. Eller Roberto Cavalli eller nåt annat brackigt, det kan Alcazar och Charlotte Perrelli ha på sig (Alexander)

Måns Zelmerlöw ”Hope & Glory”

Vem av dessa fyra skrattar mest? Kanske den som har vinnarlåten?


Så, vad fick dig att ställa upp i festivalen igen?
– Jag har ju längtat tillbaka i två år och Melodifestivalen är det roligaste jag gjort. Jag tycker att låten är en uppgradering av ”Cara Mia”, den är pampigare och större och väldigt bra. Och jag vill ju hoppas på Globen igen, och kanske något ännu större…
Sist var det deltävling tre, hur tänker du i år angående startnummer?
– Jag har nog inga preferenser till någon stad, men mitt hjärta slår ju extra hårt för Malmö såklart. Att få stå på hemmaplan i nya arenan vore grymt.
Du jobbar med Rickard Engfors i år igen, är det ett vinnande koncept?
– Han gjorde ett otroligt bra jobb sist och har ett väldigt bra öga och öra för vad som fungerar, så det var givet att jobba med honom igen.
Fredrik Kempe skrev Cara Mia och han är med på ”Hope & Glory”. Är han en nödvändighet för att Måns ska lyckas i Melodifestivalen?
– Nej, men vi kommer extremt bra överens och tycker att det är kul att skriva med varandra. Det var naturligt att vi skulle jobba ihop. Det fanns faktiskt två låtar i år, den här och en megaballad i franskt marchtempo. Men det kändes som att det var ”Hope & Glory” som gällde. Jag måste få dansa. Jag känner mig som en tråkig artist annars.
Kollade du i år, och röstade du?
– Ja, såklart, Jag röstade på Sanna. Hon gjorde ett otroligt framträdande och jag tycker väldigt bra om henne som person.
Har du skickat in låtar till andra länder även detta år (Måns hade ju en låt med i Rumänien förra året..)
– Inte än, men jag har fyra låtar som nog ska skickas in. Men till vilket land är hemligt…

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%