Snyggingen

Erik Saade (uttalas Sa-ade) ”Manboy”
Berätta om låten!

Fredrik Kempe och Peter Boström har skrivit en jättebra uptempolåt. Det är en poplåt med mystiska slingor som känns lite farlig. Inte så mesig, utan ganska hård.
Men Manboy, det låter ju lite töntigt…?
– Haha, nej, det handlar lite mer om att man inte bara är en ”manboy”, en ungkarl. Man är mer än vad andra tror att man är.
Jag antar att du har en hel platta på G?
– Ja, jag släpper min första singel Sleepless som Fredrik Kempe och Peter Boström också gjort. Vi har jobbat mycket ihop och de hjälper mig att skapa ett bra sound som känns jag. Pop som inte är så snäll, utan lite hårdare.
Säg nåt om ditt scennummer…
– Det blir show med stora bokstäver.

Stilbytaren

Jessica Andersson ”I did it for love”
En ballad, alltså…?

– Ja, det är en stor och mäktig ballad i all sin enkelhet. Jag älskade den från första stund. Nu får jag göra något som jag aldrig gjort i festivalen tidigare.
Vad tycker du om konkurrensen i din deltävlingsstad?
– Alla snackar om att det är så många debutanter med, men i min deltävling är det ju bara en massa garvade proffs med: Anders Ekborg, Salem Al Fakir, Jenny Silver och Ola. Så jag är skitnervös, men det är en del av kicken man får av att vara med.
Vem av de andra artisterna är du mest nyfiken på?
– Jag är jättenyfiken på Jenny Silvers låt. Jag tror inte att hon skulle ställa upp med vad som helst.
Men vill man höra låtarna innan? Blir man inte mer stressad då?
– Nej, man vill ju inte det, men lite nyfiken är man ju ändå (skrattar).

Popstjärnan

Al Fakir ”Keep on walking”
Vad kan du säga om låten?

– En låt som jag brukar göra. Dom som hört mig förut kommer att känna igen sig. Jag har fått frågan förut, men då har det inte funkat. Jag ville testa eftersom jag fick en jokerplats och därmed kunde göra precis det jag ville.
Är du en Melodifestivaltittare annars?
– Nej, inte alls tyvärr. Senast jag såg en Melodifestival var 1988 när Tommy Körberg vann. Då var jag sju och tyckte att det var kul.
Är det viktigt att gå till final?
– Det är inte därför jag är med. Musiken skulle ha skrivits i vilket fall som helst och det här är ju en superchans att visa upp mig.
Kommer du be om tips från din brorsas flickvän om hur man beter sig i Melodifestivalen? (Salems brorsa Sami Al Fakir är ihop med Alcazars Lina Hedlund).
– (skrattar). Nej, det kommer jag nog inte göra.

Debutanten

Pritchard ”You´re Making Me Hot Hot Hot”
Vad gör du här?

– Jag har alltid velat vara med så det här är en stor dröm som går i uppfyllelse. När jag hörde låten kändes det helt rätt. Det är en svängig partrylåt som jag absolut inte kan stå stilla till. Jag skickade in ett par låtar som inte kom med så jag är superglad att jag är med i alla fall.
Är låten typisk för den musik du vill göra?
– Ja, vi har spelat in skivan i Los Angeles under hösten och den är i samma stil som festivallåten.
Vad hade du för schlagerfavorit i år?
– Jag gillade Malena jättemycket och gillar när man mixar opera med pop. Alcazar och Sarah var också gudomliga.
Vad kommer ditt efternamn från?
– Jag har snott min styvfarsas namn eftersom jag gillar det så mycket.
Är du äkta rödhårig?
– Kanske det (skrattar). Det svaret sa ju allt.

Tjejfavoriten

Ola ”Unstoppable”
Berätta om låten!
– Det är en ganska annorlunda stil mot vad jag gjort tidigare. Låten kom till bara ett par dagar innan man skulle skicka in den, och då bestämde vi oss för att skicka in. Den visar upp mitt nya hårdare sound. Och det har alltid varit givet att jag ska sjunga den, men jag har ju inte fått prata om det.
Är det viktigt att gå till Globen?
– Ja, det ska jag inte sticka under stol med. Jag vill ju dit såklart, och ska ge allt för att det ska bli så.
Vad tycker du om konkurrensen?
– Stenhårt, Jessica och Salem kommer att bjuda på stenhårt motstånd. Men samtidigt så är nog alla grupper stenhårda, så…
Hur ska du håva in gayrösterna?
– Jag är mig själv så hoppas jag att ni gillar mig.

Dansgolvsfavoriten

Hanna Lindblad ”Manipulated”
Hur kommer det sig att du är här?

– Jag har varit sugen ganska länge, men nu har jag äntligen hittat en låt som känns väldigt mycket jag. Det är en suggestiv klubblåt, väldigt cool. Jag gillar all typ av musik men jag vill göra musik där jag kan uttrycka mig fysiskt eftersom jag är dansare i grunden.
Är du ett schlagerfan?
– Jag tycker schlagern är så häftig, det är ju världens möjlighet att visa upp mig för tre miljoner tittare. Jag kör all in! Min favorit från årets festival var Velvets The Queen, den var så snygg rent sceniskt.
Danslåtar brukar ju funka sådär i festivalen. Kan du ändra på det?
– Man måste vara tydligt så att det inte bara försvinner och blir nåt anonymt ”untz-untz”-dunk. Och det måste vara snyggt på scenen!

Veteranen

Andreas Johnson ”We Can Work it Out”
Vad lockar med Melodifestivalen?
– Det känns som ett mantra, men jag vill ju som många andra visa upp mina låtar för så många som möjligt. Och jag har ju i alla fall en andraplats att försvara…
Beskriv låten!
– Det är en pianoballad som jag antagligen kommer att vilja framföra helt själv. En episk stor vacker låt som känns annorlunda. Den kanske ligger närmre ”Gloroius” än de andra festivallåtarna, då de är mer poplåtar i brittisk sxtiotalstradition. Det melankoliska soundet som den här har ligger mig varmare om hjärtat.
Har du nån relation till de andra artisterna?
– Jag tävlade ju i samma deltävling med Andra Generationen sist, och det är sköna lirare som alltid har en ”Slivovitza” i bakfickan.