Ljusen släcks. Grace Jones This is life fyller högtalarna med orden ”This is my voice, this my weapon of choice”. Ut ur drivveden som smyckar scenen som en gloria skrider modeller klädda i färg och etno, stylade av Lisa Lindqwister. ELLE-galan 2010 har öppnat.




Konferencier för kvällen är skådespelaren Josephine Bornebusch. Hon är lika rapp som hon är kaxig och slösar ingen tid på förspel utan kör direkt på presentationerna.

Efter ett välkomsttal av ELLE:s chefredaktör Hermine Coyet Ohlén, klädd i Lars Wallin och ett par Louboutin, är det dags för trion från Snabba CashMatias Padin Varela, Dragomir Mrsic och Lisa Henni – att dela ut pris till årets bäst klädda skådespelare, som går till en svartklädd Noomi Rapace. I dag får hon till skillnad från Guldbaggegalan ur sig ett tack som är riktat till en speciell person: modeskaparen Louisa Burfitt som klär henne.




En mindre väntad aktör på ELLE-scenen är Myrorna, som får komma upp och ta emot H&M stipendiet för hållbarhet. När representanterna avslutar med att säga ”Vi skulle kunna ge ett stort tack till alla er som är här i dag om ni skänkte era fantastiska kreationer till Myrorna”, låter inte applåderna vänta på sig.

Bakom alla modeplåtningar står män och kvinnor med kameror och årets fotograf är Peter Gehrke, med motiveringen att han är tekniskt överlägsen och har en stark känsla för vad som ligger i tiden.






På den efterföljande festen – som folk har försökt muta sig in på, köpa sig in på, ligga sig in på – bjuds alla på en galameny i Spegelsalen med mingel även i Bolinderska palatset och Strömsalongerna. Dj är Krull Wahlen. Festen fortsätter till en timme efter midnatt, men kvällens superstar Hayden försvinner iväg ett par timmar innan stängning, enligt rykten till Sturecompagniets vip-klubb V.

Festen som folk försökt muta sig in på med hjälp av allt från pengar till sex.

Text:
Foto: