I dagarna släpps Jenny Berggrens singel ”Here I am”, låten spelas redan på radio och ikväll kan du se och höra henne på gayklubben Paradise där hon ska uppträda med fyra låtar.
Hej Jenny, berätta hur känns det att gå solo?
– Det känns so ett enda stort ”äntligen!”. Det har varit dags för det här väldigt länge. Jag har ju smugit iväg och gjort lite egna grejer under Ace of Base-tiden också, men nu tar jag steget ut.
Har du gjort ditt i Ace of Base?
– Absolut inte. Men just nu kände jag att jag var tvungen att göra det här. Vi kom inte vidare, vi hade svårt att få skivkontrakt och jag kände att jag behövde musiken i mitt liv. Men Ace of Base lever kvar, det här är bara något jag måste göra. Och det är ju inget ovanligt i och för sig, lite som vad Fergie i Black Eyed Peas gjorde.
Nya singeln heter ”Here I am”, berätta om den.
– Första gången jag hörde den så fanns bara refrängen, jag bad att få skriva en vers till den, för jag tyckte den var så bra. Så gick jag hem och skrev. Jag utgick från mig själv och hur jag kände, den handlar ju om min tro och om min relation till Gud. Om att han når överallt. Jag satt på ett superlyxigt hotellrum i Kanada en gång och kände mig så ensam och så tom. Man blir ju knäpp av att leva det där superstjärnelivet. Det är ju en vansinnesfärd man gör. Jag var i omringad av lyx och framgång och ändå kände jag bara tomhet. Då tog jag upp Bibeln som låg där på hotellrummet och slog upp den någonstans mitt i och läste 3-4 rader och kände hur den liksom talade till mig på en gång. På bara några rader så kände jag så starkt hur den pekade på saker jag gått igenom i mitt liv. Jag kände att jag var trött på att jaga tomhet.
Många jag pratat med beskriver dig som ”väldigt religiös”, och då blir jag som homo lite fördomsfullt ”orolig”… Vad har du för inställning till homosexualitet?
– Haha, jag har många homosexuella i min närhet. Och jag tror Gud är till för oss alla. Vem är jag att döma? Jag tror på kärleken. Jag förstod också att Ace of Base betytt mycket för människor. När vi spelade på ”Night of the Proms” i Antwerpen kom det fram en kille till mig efter showen. Jag förstod att han var gay och att han mått dåligt och att han hade tänkt avsluta sitt liv. Men innan han skulle ta sitt liv så lyssnade han på ”Beautiful life” och där och då bestämde han sig för att inte avsluta sitt liv. Han berättade detta för oss alla och tårarna rann nerför hans kinder. Jag blir fortfarande rörd när jag tänker på det. Så jag tror Gud når alla. Och kommer inte folk till kyrkan så får han väl gå ut på gatorna. Och det är väl där min uppgift ligger.
Så du tycker inte att det är en synd att ha sex med någon av samma kön?
– Jag är inte Gud. Frågar du om jag dömer svenskar efter vad de gör i sängen blir svaret nej. Har aldrig gjort. Frågar du Gud får du svaret att Han gett sitt liv för dig för att Han älskar dig. Frågan är vad man vill svara på den kärleken?”
Ikväll ska du uppträda på Paradise, vad kan man vänta sig av det?
– Oj, jag tycker det ska bli jättekul. Jag har bett mycket inför den här spelningen, jag vill att det ska bli så bra. Jag är supertaggad.
Vad ska du spela, blir det något med Ace of Base?
– Ja, jag tror folk skulle bli besvikna annars. Tror inte du? Så jag kör två egna låtar och två Ace-låtar.
Varför gör du ditt första uppträdande på en gayklubb?
– Varför inte? Jag jobbar med många gaykillar och det har faktiskt blivit så att jag jobbar ganska mycket med folk utanför kyrkan. Det finns väl någon mening med det också.
Du släppte nyligen biografin ”Vinna hela världen”, vad vill du helst, att man köper din bok eller din skiva?
– Oj, va svårt. Det beror väl på om man är litterär eller musikalisk. Men båda är ju lättillgängliga så jag skulle nog säga att man ska köpa båda (skrattar). Man kan se skivan som ett soundtrack till boken.
Vad är ditt bästa Ace of Base minne?
– Det är ju många saker. Vi var ju stora överallt. Men det är klart att det var häftigt att vara uppklädd till tänderna och gå på fantastiska fester och få ta emot pris på American Music Award. Vi har varit med om väldigt mycket, det beskiver jag bland annat i boken.
Har det slitit på er relation som syskon?
– Ja, men också byggt. Vi är ju vuxna människor alla tre. När vi åkte ut och lanserade andra plattan hade vi redan varit borta i två år, så denna gång tog vi med våra föräldrar. Vi kände att vi inte ville vara borta från dem så länge. Och det var kul för dem att vara med på de resorna.
Vad ska du göra i helgen efter ditt uppträdande på Paradise?
– Min man är ju med mig på scenen så vi ska åka hem till våra två barn i Göteborg. Men först ska vi väl fira lite förstås…
Lycka till, och du, när släpps ditt soloalbum?
– Tack! Albumet kommer i september. Men singeln finns ute nu…