QX.se GayMap Qruiser.com Shop
ADON
GazeNet
Fag For Real
Pride i Värvet
General
sommar
Tompalicious
Post-op. Alien!
En hivdivas bekän…
Smittfri men fortsatt tufft fö…
Maria Hansson Nie…
Barbro Westerholm (L) fick Kär…
En bögjävels betr…
Uppföljning, del 1 ”När DN mör…
jonvoss
Vi kommer aldrig sluta dansa!
DJ KATJA GUSTAFSS…
Virgo Crew uppträder i Pride P…
SEXPERTERNA
Sexperterna i sommar
Wheelboy's up…
Livet är som en schlager för m…
Majs
Bandy
QXPrideTour
Mingelbilder
Inside My Head
att vara romantiskt

QX.se - Senaste nytt för dig som är bög, lesbisk, hbt eller queer
Sveriges största Gaynyhetssajt
– över 90.000 besökare per vecka!
Tisdag 26 juli 2016
Läs QX Juli 2016 här!
Läs QX Juli 2016 här!
Tidningen QX | Annons | Info | Arkiv
Stockholm Pride:

Foto: Janerik Henriksson/TT
Månsgate

En sund reaktion på ett osunt uttalande

Under fredagen stormade det kring QX-galans värd Måns Zelmerlöw som uttalat sig väldigt klumpigt kring homosexualitet under en middag i TV3:s Pluras kök.
 Måns bad om ursäkt och QX Ronny Larsson menar att den borde godtas.

Måns: ”Jag tror att mannen föds med en automatisk dragningskraft till honan. Och kvinnan likaså. Så måste det väl vara någonstans.”
Miriam Bryant: "Så du menar att homosexualitet är en avvikelse?”.
Måns: ”Ja, det menar jag. Jag menar inte att det är något fel över huvud taget. Men det naturliga är ju att det är en man och kvinna som gör barn ihop. Och därmed får hela arten att fortplantas”.


QX-galans värd Måns Zelmerlöw blev under fredagskvällen föremål för rubriker då han i onyktert tillstånd i tv-programmet Pluras kök hamnat i en diskussion kring homosexualitet. Facebook exploderade och Måns var allt mellan superhomofob och förlåten.
Ja, det var absolut klumpigt och dumt sagt, och det är väldigt bra att kvällspressen gör en grej av Måns uttalande. För hade de inte blåst upp det så hade vi kanske aldrig fått en ordentlig förklaring. Offentliga personer som får en tv-kamera i ansiktet har ett ansvar oavsett om man är nykter eller småberusad. Hasplar man ur sig tveksamheter så ska de stötas och blötas i media. Det är ett sundhetstecken på vår samtid, och det är en journalists uppgift att vara framme och peta och reda ut vad som sagts och gjorts.

Ja, avvikelse är i det här sammanhanget ett väldigt klumpigt och laddat ord. Det är vi överens om. Det får homosexualitet att framstå som något onormalt och det är aldrig en bra grej. Men när Måns förklarar att han uttryckt sig klumpigt och idiotiskt, och att han menade att homosexualitet är mindre vanligt än heterosexualitet så köper jag det.
Han är ju inte direkt ute och cyklar. De flesta föds heterosexuella och skaffar barn ihop. Det är naturligt, och utan en man och en kvinna blir det inga barn. Det viktiga är ju att vi omkring 10 procent som inte föds sådana aldrig benämns som varken onaturliga eller avvikande. Vi är bara mindre vanliga, men vår kärlek är exakt lika naturlig och lika mycket värd som de där andra 90 procenten.
Och det tycker Måns.
Han hade aldrig lett QX Gaygala om han tyckte att homosexualitet var fel på något sätt. Och vi hade aldrig anlitat honom att leda vår älskade gala om vi känt att det fanns något som helst homofobt över honom.

Och kom igen. Det måste vara okej att säga fel ord ibland. OM man uppriktigt ber om ursäkt och förklarar vad man menar så är det inte rimligt att fortsätta drevet och stenkastningen.
Slutligen, att någon jämförde det här med Carolas uttalande från QX-intervjun 2001 om att homosexualitet är onaturligt, är ju ren idioti. Carola fick chansen att (i nyktert tillstånd) tänka igenom det hon sagt och stod fast vid vartenda ord. Hon förklarade sig aldrig mer än att hon var felciterad (vilket hon inte var). Måns slängde ur sig något dumt på fyllan som vi absolut ska ha en förklaring på, och nu har vi fått den.
Bra. Nu går vi vidare.
Ronny Larsson
ronny@qx.se

 
Bookmark and Share
 

Annons
Göteborg Bee Bar, Crippas Café, Haket Pub
Malmö Bee kök & bar, Folk & Vänner
Stockholm Babs Kök & Bar, Bitter Pills, Café Golden Ladies, Chokladkoppen, Dj Leo.B flyttar in på Secret garden Onsd-Lörd, Grillkväll/BBQ, Hotel Skeppsholmen, Hotellhänget, I Kryzzet med Reine....., Mälarpaviljongen, Maskeradaffären, Pre Pride Party, PRIDE BÖRJAR PÅ SÖDER!, Pride Garden, Rainbow Breakfast, Scandic Malmen, Secret Garden, Sheraton Stockholm Hotel, Side Track, The Green Queen, Torget, Törstiga tisdag med Tok Tom, Tutti-Sin-Frutti Tuesday with Amira Thunderpussy, Urban Deli, Urban Deli Sveavägen
Älvsbyn Kaniskrogen
Nacka Koloni Saltsjö-Duvnäs, Urban Deli Sickla
Köpenhamn Carstens Guest House, Centralhjørnet, Cosy Bar, Jailhouse, Kafe Knud, Masken Bar & café, Mens Bar, NeverMind, Oscar
Frederiksberg Amigo Bar, Café Intime
Helsingfors Café Cavalier, dtm, EDEL City, G Lounge Skybar & Club, Hercules, Klaus K Hotel, Mann’s Street, Nuansa Massage, Porvoonkadun Baari, Vogue
Åbo Suxes
Tammerfors Mixei
Oslo London Pub