Minoriteter var väl representerade på den finska finalen av uttagningarna till ESC. Eller vad sägs om en öppet homosexuell tangokung, en döv rappare och ett band vars alla medlemmars modersmål är svenska. Vinsten gick dock till Waldo’s People, som redan på 90-talet var stora med sina eurohits och vi årets comeback alltså vann med låten ”Lose Control”.

Det var med en knapp marginal de besegrade den döva rapparen Signmark och själv skulle jag gärna sett teckenspråk som ett nytt språk i ESC-sammanhang men istället blir det technodans från Finland som åtminstonne frångår sina senaste års heavyrytmer.

Jari Sillanpää som representerade Finland 2004 i Istanbul med låten ”Takes 2 to tango” klarade sig inte riktigt i årets final med sin finstämda ”Kirkas Kipinä”. Sedan han utsågs till Tangokung 1995 har han alltid varit stor för den finska publiken och för tre år sedan kom han ut som öppet homosexuell.

– Mina fans visste det förut, berättar han för QX. Men när det blev spekulationer kring ett uppbrott jag hade ansåg jag att det var lika bra att komma ut. Och man måste komma ihåg att skilja på vem jag är som artist och vad jag gör mellan lakanen.

Tammerfors vibrerade av schlagerfeber under finalkvällen och på stadens nya gayställe var det schlagerparty på kvällen. Åsikterna gick isär om rätt låt vann och lyckas Finland med eurodansmusik återstår att se i Moskva.


Blue Oyster Bar i QX GayMap
Tammerfors i QX GayMap