Ikväll var det kick off-party på Café Opera för Stockholm Pride 2011. Där presenterade man en hel del nyheter för årets festival. Varje år har ju Stockholm Pride en (eller flera) invigningstalare, en officiell låt samt en designad dogtag, dessa presenterades på kvällens fest.
Pridelåten har tidigare bl a gjorts av Alcazar (2003, ”Someday”), BWO (2008, ”The Bells of Freedom”) och Marit Bergman (2009, ”Casey, Hold on”). I år görs den av den nybildade gaypopduon Straight Up och låtens namn är ”Show the world tonight”.

Tidigare invigningstalare på Pride har bland andra varit Fredrik Reinfeldt (2003), Glenn Hysén (2007), Jan Guillou (2006), Carin Götblad (2005) och Tiina Rosenberg (2008).

Anna Mohr

De som i år fått uppdraget att invigningstala på Pride är Kjell Rindar och Anna Mohr. Båda två har varit aktiva inom RFSL under många år och båda var med och ”sådde fröet” till festivalen redan för 40 år sedan.
Dessutom har Stockholm Pride bjudit in Thomas Beatie från USA, även känd som den gravida mannen. I Stockholm ska han invigningstala och hålla en föreläsning om sina erfarenheter. Thomas Beatie är en transsexuell man som 2008 blev känd över hela världen då han var gravid med sin första dotter. Sedan dess har han fött ytterligare två barn. Han tar med sig hela sin familj till Stockholm.
– Jag hoppas att valet av invigningstalare kommer att leda till en efterlängtad skjuts framåt för transpersoners rättigheter, säger Pär Wiktorsson, ordförande Stockholm Pride.

Årets dogtag utses genom en tävling och har tidigare designats av bl.a. Efva Attling (1998), Lars Wallin (2001) och Christer Lindarw (2002). Till årets Pridefestival är det Karolina Tullberg som fått äran att designa ”tagen” som i år är ett armband i tenn med texten ”Alltid öppen”.

Stockholm Pride pågår 1-6 augusti och nytt för i år är bland annat att det är fri entré till PridePark (eller Pride Kungsträdgården som det heter i år) och således öppen för allmänheten. Temat för festivalen i år är ”Öppenhet”. Parken invigs måndag den 1 augusti då det är invigningsgala, på tisdagen är det familjedag i parken, onsdagen har tema hårdrock, torsdagen betyder sedvanlig schlagergala, på fredagen anordnas en solidaritetsgala och på lördagen är det stor avslutningsgala efter paraden.