”Blir det pinsamt om vi bara blir 10 stycken i paraden?”, undrade en person dagen innan.
”Jag hoppas på 100 i alla fall”, sa en av arrangörerna.
Det kom närmare 1000!

Pajala har aldrig haft en prideparad tidigare så ingen visste riktigt hur det skulle tas emot eller vilka som skulle kunna tänka sig att gå. Men uppmärksamheten i media innan har varit stor och högljudda diskussioner har hörts sedan arrangörerna gick ut med nyheten om en Pride i Pajala. Folk har varit för och emot. På nätet har arrangörerna attackerats av anonyma personer som bland annat skrivit ”Bög eller älg. Hä bara å skjut” har man skrivit.
Men av det märktes ingenting idag.

Idag visade det sig istället att det var väldigt många som ville gå i en prideparad. Redan en timme innan paraden skulle avgå hade hundratals personer samlats på Soltorget i Pajala. Folk bar på regnbågsflaggor, hundar hade fått regnbågshalsband, plakat i regnbågens färger syntes i vimlet, där fanns barnfamiljer, gaypar, straighta par, mostrar, fastrar och mammor och pappor.
Författaren Mikael Niemi var dagens paradtalare och rev ner stora skratt och starka applåder när han pratade vackert, underhållande och träffsäkert om att Tornedalen nu fått en egen Prideparad.

Efter det startade paraden som gick runt marknaden i Pajala centrum.
– Kom nu Tommy, ropade en dam till en man som stod vid sidan om och tittade på. ”Gå med här och visa din åsikt”.
Och precis så var det. Här gick man för att ta ställning. För att visa sina sympatier och sin åsikt. Att stå upp för Tornedalen och visa att det minsann är en inkluderande plats. Här ska det vara okej att vara annorlunda. Att kunna vara den man är.
Nästan 1000 personer gick i paraden. Och då ska man veta att det bor ca 1900 personer i Pajala.
Leendena hos deltagarna var stora, kärleken ännu större.