Allt fler yrkesgrupper går gemensamt i Pride-paraden. Sedan tidigare har sjuksköterskor, läkare, undersköterskor, liksom polis och militär gått med i Stockholms Pride-parad. I år är det klart att militären får gå i sina uniformer, något man i Oslos parad kunde se i helgen som gick.
I tidningen QX intervjuades i juli-numret Stockholms brandförsvarschef Jan Wisén och generaldirektören på Räddningsveket, Göran Gunnarsson. De två vill genom att medverka i EuroPride bidra till att förändra brandförsvarets personalgrupp till att bli mer blandad vad gäller såväl kön, etnicitet som sexuell läggning.
I Pride Park har de ett tält och brandbil och i PrideHouse kommer de att hålla seminarie.
– Och så skall vi vara med i paraden med en brandbil, berättar Jan Wisén för QX.
Jan Wisén är själv öppet homosexuell och berättar för QX att han ”inte vill puscha för mycket för det då jag varit lite rädd att det skall kännas som jag talar i egen sak”.
Men när Londons gayförening inom brandförsvaret hörde av sig för att gå i Stockholmsparaden så gav Jan Wisén självklart sitt tillstånd.
– Då visste jag inte om det fanns några svenska brandmän som ville gå i paraden. Men när jag berättade om det här på olika möten vi haft ute i landet har personal på stationerna i Malmö. Göteborg, Örebro med flera sagt att det vill delta. Jag vet inte om någon av dem är gay eller om alla är det, men det är ju kul om de kommer.
I intervjun i tidningen QX berättar även Niklas, 29 år, om att vara gay och brandman. Han är ännu inte öppen på arbetsplatsen. Han berättar att han ännu inte bestämt sig för om han skall gå med och om arbetet med mångfald inom brandförsvaret säger han att: ”Det skall bli intressant och spännande att se vad satsningenleder till.”

Stockholm Pride välkomnar det nya inslaget i paraden.
– Det är viktigt att visa att man visst kan vara hbt-person och väktare, polis, läkare eller sjuksyster, säger Paul Turner, verksamhetschef för paraden i ett pressmeddelande.
Och Stefan Anering kommunikationsstrateg på Stockholms brandförsvar bekräftar det landsomfattande deltagandet.
– För oss är det självklart att vara med på årets festival, för att vi är en organisation som välkomnar alla och för att visa att vi arbetar för en ökad mångfald. Förutom brandmän från Stockholm kommer också brandmän från Göteborg, Malmö, Katrineholm, Gästrikland och Närke att delta i årets parad, säger han.

Brandförsvarspersonal i London Pride-paraden

Hela intervjun med Niklas, Jan Wisén och Göran Gunnarsson hittar du i juli-numret av QX.
”Det chanstagande numret”

Mer info om vad som händer under Pride hittar du i Qruiserklubbarna
Tema Pride på Qruiser

Och på Stockholm Pride hemsida.
Stockholm Pride

I QX GayMap växer nu listningarna av fester och arrangemang fram dag för dag.
Stockholm i QX GayMap