Den 21 maj nåddes världen av nyheten att Gambias president Yahya Jamme uppmanat alla homosexuella att lämna landet.
Enligt uppgift skall han ha hotat hotellägare att stoppa deras affärsverksamhet om de lät homosexuella bo på sina hotell. Och han skall även ha hotat att hugga huvudet av de homosexuella som fanns kvar i landet helgen efter talet. Det senare förnekande en representant för Gambia som kallats upp av Nederländernas ambassadör för mänskliga rättigheter Arjan Hamburger till samtal om kampanjerna mot homosexuella i landet. I övrigt menade han, i samtalen med Hamburger att det rörde sig om ”interna angelägenheter”.
I går meddelade utrikesdepartementet i Storbritannien att man ändrat reseråden till brittiska medborgare. Nu påpekar man för gayturister att Gambia ”aktivt använder” sin antigaylagstiftning.
Pinknews.co.uk uppger att två spanska män arresterat av polisen i Gambia efter anklagelser om att de försökt ragga upp en manlig taxichaufför.

Gambia är ett populärt turistmål även för svenskar även om det nu är lågsäsong för turism. Ving blev igår varse om situationen i Gambia.
– Just nu försöker vi med hjälp av UD att tolka presidentens tal, säger Magdalena Öhrn på Ving som arrangerar charterresor till Gambia. Vi ser allvarligt på detta och håller kontakt med agenter på plats.
– Informerar ni era kunder om den här typen av problem?
– Det är olika från fall till fall och det är ett brett spektrum vi informerar om, allt från köer till Arlanda… Självklart skall vi informera så mycket som möjligt till våra kunder.
På svenska UDs hemsida för ”råd inför utlandsresan” finns ingen information om situationen i Gambia. Överhuvudtaget finns ingen specifik information från UD till HBT-turister när det gäller resor till länder där homosexualitet är kriminaliserat.

Se tidigare artikel
Homopogromer i Gambia