Med 63 röster mot 3 blev Litauen det enda land i Baltikum att lagstadga förtryck av icke-heterosexuella. Det skriver organisationen ILGA – International Lesbian and Gay Association – i ett pressutskick.

Från och med i mars nästa år är det alltså förbjudet att sprida ”propaganda om homo- och bisexualitet” i Litauen, samt att hävda att en samkönad parrelation är ett acceptabelt alternativ till kärnfamiljen. Orsaken är att informationen sägs vara skadlig för unga.

– Det är hyckleri av de litauiska parlamentarikerna att hävda att de inte diskriminerar hbt-personer, utan bara vill säkra ordningen i samhället, säger Linda Freimane, ordförande i ILGA Europa.

En liknande lag antogs i Storbritannien 1998, men avskaffades 2003. Den litauiska lagen, som bara kan hävas om president Valdas Adamkus lägger in sitt veto, strider även mot EU:s bestämmelser om mänskliga rättigheter.

Svenska RFSL, som samarbetar med såväl ILGA Europe som Lithuanian gay League, fördömer lagförslaget och uppmanar svenska politiker att agera.

– Om det litauiska lagförslaget träder i kraft innebär det en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten som dessutom drabbar en mycket svag grupp i samhället, säger Sören Juvas.