Vare sig man är kristen eller inte påverkar kyrkan samhället och biskopsvalet är därför en avgörande händelse som påverkar kyrkans allmänna linje. Den finlandssvenska hbt-organisationen Regnbågsankan saknade en kartläggning av kandidaternas åsikter om sexuella minoriteter och könsminoriteter i förhållande till kristen tro och bad därför kandidaterna Henrik Perret, Björn Vikström, Juanita Fagerholm-Urch, Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand svara på några frågor.

1. Upplever du att Bibelns ord om homosexualitet kan tolkas som ett förbud som ska tillämpas på frivilliga, samkönade förhållanden mellan fullvuxna personer?

2. Kan en kristen familj bestå av föräldrar som identifierar sig som varken kvinna eller man?

3. Bör ett samkönat par få viga sig kyrkligt?

Juanita Fagerholm-Urch, mest hbt-vänlig

Henrik Perret utmärker sig som den extremt konservativa kandidaten och tar klart ställning mot äktenskap mellan samkönade par. Han är också uttalat emot kvinnliga präster.
Valets enda kvinnliga kandidat Juanita Fagerholm-Urch har en tydligt positiv inställning till samkönade par och har ett flertal gånger uttalat sitt stöd för hbt-organisationer och har även önskat homosexuella välkomna till kyrkan via media.
Björn Vikström ställer sig på samma falang som Juanita Fagerholm-Urch, medan Sixten Ekstrand sällar sig till Perrets konservativa skara. Biskopskandidat Bo-Göran Åstrand svävar lite på talet och tar egentligen inte ställning varken för eller emot – eller säger både ja och nej i samma mening.
Svaren i dess helhet finns att läsa på Regnbågsankans hemsida www.regnbagsankan.fi

I dag kan det avgöras om Finland får en uttalat hbt-vänlig biskop. Kanske till och med sin första kvinnliga – och därtill svenskspråkiga – biskop? Det 21 år sedan den första kvinnan prästvigdes i Finland. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna blir det en andra valomgång den 16 september.

Ingen kvinnlig biskop till Finland