– Ingen ska diskrimineras på grund av sin hudfärg. Min hud är regnbågsfärgad, säger Monika Pensar-Granroth själv om bilden hon föredrar kalla kroppskonst.

Teologen Monika Pensar-Granroth har tillsammans med prästen Kalle af Hällström länge varit en av de främsta förkämparna för en öppnare kyrka och Regnbågsfinlands viktigaste bundsförvanter inom den finlandssvenska kyrkan. Hon var bland annat med och grundade Gemenskap, ett nätverk av kristna människor som kämpar för att kyrkan ska öppna upp sina pärleportar också för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Inte välkommet på kristen blogg
Enligt Kyrkpressens chefredaktör Stig Kankkonen gick Monika Pensar-Granroth över tidningens gränser bland annat på grund av att hon i sina blogginlägg använde könsord och publicerade en bild på sin nakna överkropp. Att huden var målad och avsett föreställa ett symboliskt konstverk gjorde inte saken förmildrande i Kyrkpressens ögon.
– Sådant här hör inte hemma på en kristen webbplats. Hon har också tidigare tangerat gränsen för det acceptabla. Nu skedde sånt som jag ansåg gick över den gränsen.
– Vi har satt gränser och sagt hur vi vill ha det. Klarar man inte av att acceptera det ska man söka sig till någon annan blogg.

Den upprörande bilden

Drivit med bokstavstrogna
Monika Pensar-Granroths inlägg raderades utan förvarning och därmed utan möjlighet till att spara texterna på annat håll, trots överenskommelse om att hon skulle informeras i god tid innan ifall hot om radering förelåg. Så skedde inte.
– Under de två år jag bloggat på Kyrkpressens blogg har jag fått varningar flera gånger och ett par gånger har mina inlägg raderats, men inte utan min vetskap, säger Monika Pensar-Granroth.
Orsakerna har oftast varit hon drivit med en bokstavstrogen bibelbild eller låtit bli att protestera mot något homosexuellt diskussionstema.
– Visst har chefredaktörens tålamod prövats flera gånger, jag har inte varit en lydig kvinna utan också förklarat varför mina inlägg raderats av den kyrkliga ledningen. Det har kanske känts lite pinsamt för dem.

Regnbågsfärgad hud
I fredags publicerade Monika Pensar-Granroth en bild av sig själv med politisk kroppskonst målad på huden.
– Ingen ska behöva diskrimineras på grund av sin hudfärg, det säger också kyrkan. Min tanke bakom den här bilden var att använda mina egna färger och min egen hud för att lyfta fram min hudfärg – och den är regnbågsfärgad.

Reaktioner avslöjar fördomar
Bilden togs under Priden i somras och att den väckt reaktioner förvånar henne inte.
– Kvinnans kropp och i synnerhet brösten har av tradition varit en symbol för mannens sexuella lustar. Dolda bakom regnbågens färger signalerar de däremot att de inte är till för mannen. Det kan jag tänka mig att många konservativt kristna upplever som provocerande.
– Det är i reaktionerna mot olika fenomen som man ser sanningen, det är i dem fördomarna, rädslorna och våra mytiska föreställningar om till exempel homosexualitet och kroppen avslöjas, säger hon.

Symbolisk nakenhet
Den nya biskop som Finland fick förra veckan ser hon positivt på.
-Han sa bland annat att det är dags för kyrkan att klä sig i lite lättare kläder. Det här är mitt sätt att symboliskt lyfta bort de tunga och döljande kläder alla fördomar mot sexuella minoriteter är.

När Monika Pensar-Granroth blev ombedd att ta bort bilden från bloggen gjorde hon det, och ersatte den med en bild på sin ryggtavla med ett stort kors målat i regnbågens färger. Men inte heller den bilden gillades av Kyrkpressen.
– Det finns en stark symbolik i alla dessa kroppsbilder. Kroppen är en karta över det liv man levt och lever. Kanske någon också upplevde det provocerande att min kropp fött och ammat tre barn – brösten hänger, magen hänger och det är en del av min kroppskarta. Samtidigt är jag en sexuell varelse och kombinationen av mamma (Madonna) och sexuell kvinna (hora) har alltid utmanat den konservativa falangen av kristendomen.
– Symbolspråk är sedan länge kristendomens språk och jag ville visa att det går att föda ordet med sin kropp, liksom jungfru Maria födde Ordet, det vill säga Jesus, med sin kropp.
– Hur hade man reagerat om det hade varit en naken manskropp?

Fotnot
Diskussionerna går varma på Kyrkpressens hemsida. För att följa den, gå in på följande länk kyrkpressen.fi. Monika Pensar-Granroth använder för att kunna kommentera diskussionen aliaset Elisabeth Pensar. Bloggandet fortsätter hon med på earthmother