HBT-aktivist mördad i Honduras

Walter Tróchez har gjort sig känd i Honduras dels som hbt-aktivist som dokumenterat information om mord och brott riktade mot hbt-personer och dels har han varit aktiv i den politiska rörelsen mot statskuppen i landet.
Ett öppet brev som han skrev i förra månaden titulerades ”Det ökande antalet hatbrott och homofobi riktat mot hbt-personer som ett resultat av den cilvil-religiös-militära kuppen i Honduras”.

Walter Tróchez

”Ännu en gång säger vi att det inte är acceptabelt att det under de senaste fyra månaderna, under denna korta tid, så har 9 transsexuella och gayvänner mördats våldsamt, 6 i San Pedro Sula och 3 i Tegucigalpa”.
Mordet på Walter Tróchez har uppmärksammats inte bara av hbt-rörelsen utan även av organisationer världen över som arbetar med mänskliga rättigheter.
På svenska Forum Syds blogg om Honduras hyllas hans aktivism ”…nu när jag får nyheten i min post om Walters död, trots att vi aldrig utbytte ett endaste ord, känner jag hur vemodigheten, ilskan och maktlösheten omfamnar mig. Vad är livet värt egentligen? Hur många liv måste offras för att försvara demokratin?”, skriver Giovanni Rojas.