Den republikanska delstatssenatorn Roy Ashburn kom under tisdagen ut offentligt som homosexuell. Ashburn representerar valkretsen Bakersfield, Kalifornien, är 55 år och har suttit i Kaliforniens lagstiftande församling i 14 år. Hans valdistrikt är ett av de största i Kalifornien och ett av de mer konservativa, vilket han uppger är en förklaring till att han inte kommit ut öppet som gay tidigare och varför han valt att aktivt motarbeta reformer för hbt-personer under sin politiska karriär.
I förra veckan arresterades Ashburn för att ha kört bil med 0,8 promille alkohol i blodet och det satte igång ett mediadrev där även hans sexuella läggning blev ett ämne som spekulerades i.
– Det bästa sättet att hantera detta är att vara ärlig och berätta för mina väljare och alla som bryr sig att jag är gay, sa han under tisdagen.
Ashburn var bland annat en av de politiker i Kalifornien som propagerade för Proposition 8. Ett lagförslag som när det röstades igenom i en folkomröstning över en natt avskaffade möjligheten för samkönade par att ingå äktenskap.
– Mitt sätt att rösta återspeglar mina väljares önskningar. Jag har alltid känt att min trohet och skyldighet är gentemot dessa människor, där i min valkrets.
Detta motiv till at rösta mot reformer som omfattar hbt-personer avfärdas av Geoff Kors från organisationen Equality California som en ”lam ursäkt”.