Vid förra årets Almedalsvecka lanserade kristdemokarternas ordförande Göran Hägglund begreppet ”verklighetens folk”. En av hans främsta måltavla var då, som vid sitt tal under vårens riksmöte bland annat ”genuspedagoger”.
RFSL går idag till motattack mot Hägglund och presenterar en bok och kampanj under samma namn; ”Verklighetens folk”.
– Vi har fått stor uppmärksamhet för våra T-shirts, berättar idag pressekreterare Malinda Flodman medan hon förebereder dagens lansering där RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund samtalar med hbt-politikerna Anders Wallner (mp) och Anita Hillsteröm Vagli (m).
Att Politikerveckan i Almedalen blivit en viktig arena för hbt-rörelsen märks tydligast genom RFSLs satsning. Totalt är det dock endast 6 seminariepunkter, av när 1500, där begreppet HBT omfattas. Sveriges förenade HBTQ-studenters utbildningsseminarium på onsdagen. samma dag en diskussion om brukarinflytande inkluderat en HBT-certifierad burkarmottagning. liberala kvinnors seminarie på torsdagen om ”feminism, HBT och Gudsbilden” och torsdagens seminarium om biståndspolitik och HBT och så en HBT-politisk Soaré av Homosexuella socialister och Tupilak.

RFSLs vice förbundsordförande Christian Antoni Møllerop, pressekreterare Malinda Flodman och ordföranden Ulrika Westerlund i Visby

I samband med tisdagens presentation av boken Verklighetens folk diskuteras den framtida HBT-politiken, Men under den pågående veckan är det HBT-frågor i 2010 års valrörelse som står i fokus.
I boken, där fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin tagit bilderna presenteras RFSLs syn på hur hbt-personers verklighet ser ut satt i kontrast till kristdemokraternas uttalanden och ställningstaganden i främst familjepolitiken.
— Vi vill visa hur lagar och andra bestämmelser utestänger människor, försvårar våra liv och ger vissa av oss en känsla av att inte vara riktigt verkliga – eftersom lagstiftningen inte ser och respekterar vår verklighet, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.
Politikerveckan blir startskottet för RFSLs valarbete där familjepolitik, asylpolitik, ”verklighetsanspassad” vård för transpersoner, hivprevention som allas ansvar liksom ”kompetent bemötande av verklighetens folk” är de områden man tar upp.
I sin kommentar efter statsminister Fredrik Reinfeldts och moderaternas dag i söndags riktade Ulrika Westerlund in sig på migrationsminister Tobias Billström (m) som kritiseras för att inte ha agerat för att skydda flyktingar som söker asyl i Sverige på grund av förföljelser i hemlandet baserat på sexuell eller könsidentitet.
Fredrik Reinfeldt och även Vänsterpartiets Lars Ohly vars dag var i måndags, uppmanades även att ta ställning för att surrogatmödraskap utreds för att kunna regleras juridiskt i Sverige.
— Vi hoppas nu att också Vänsterpartiet kan ställa sig bakom förslaget om att utreda surrogatmödraskap i Sverige. En lag som reglerade det skulle öka tryggheten för människor som vill bilda familj på det här sättet och skulle dessutom öppna för möjligheten för dem som inte har råd idag, sa Ulrika Westerlund efter Ohlys framträdande i Visby.

RFSLs bok Verklighetens folk som PDF