Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har nu gett sig in i debatten om pälsindustrin, efter att smygfilmat material från organisationen Djurrättsalliansen igår publicerats i media. Bilderna visade minkar som levde på trånga utrymmen och åt på varandra.

Nu svarar Ohlson Wallin med en egen bild – You have blood on your hands.

”Att bära päls idag är osmakligt och en provocerande handling.
Eftersom djuren som ska bli päls missköts och plågas och lever under
vidriga förhållandet så blir pälsen en symbol för en av människans
ondskefullaste sidor,” säger Elisabeth Ohlson Wallin i ett pressmeddelande.

I en artikel på dn.se säger Jörgen Martinsson, vd för Sveriges Pälsdjursuppfödare, att Djurrättsalliansens bilder är missvisande för hur pälsindustrin ser ut.

– Vi har ingenting att skämmas för och ingenting att dölja, vi öppnar våra grindar för alla som vill komma och titta. Vi vet av erfarenhet från andra länder att när sådant här material kommer är en del riktigt och en del är manipulerat. De som gör det här är duktiga, det här är propaganda.

Elisabeth Ohlson Wallin är inte den enda kändisen som tagit ställning i minkfrågan. Författaren Mian Lodalen, krönikören Kitty Jutbring och TV-profilen Arne Weise är några av dem som vill se minkfarmerna avvecklas.

Det vill även den rödgröna oppositionen. Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över djurskyddslagen och lämna rapport innan årsskiftet.