– Skolmiljön måste vara en trygg plats för alla unga. Endast var femte skola har en likabehandlingsplan för att förhindra trakasserier, trots att lagen säger att alla skolor måste ha en. Så högt prioriterar skolorna det här arbetet idag, säger Felix König, förbundsordförande i RFSL Ungdom i samband med dagens Lila Oktober-initiativ.
Organisationen hänvisar i ett pressmeddelande till en undersökning som Kamratposten gjort och som visar att 50% av de barn som svarat på frågan om synen på homosexualitet, säger att ”deras kompisar” har en negativ syn. Undersökningen visar även att unga inte anser att de kan prata med vuxna om bland annat homosexualitet.
Att självmordsförsök, depressioner och ångest är vanligare bland hbt-ungdomar än andra ungdomar har visats bland annat i Folkhälsoinstitutets studie från 2009.
– Vuxna måste ta sitt ansvar för alla ungas rätt att vara sig själva, och vara förebilder mot homofobi och trakasserier där det förekommer. Idag är vi många i Sverige som bär något lila för att visa de som har det tufft att det kommer bli bättre, säger Felix König.

Mikael Romlid på Suicidprevention väst, välkomnar idag Lila Oktober-initiativet.
– HBT-ungdomar är en riskgrupp som jag i mitt dagliga arbete ständigt arbetar med att lyfta fram. Vi behöver all hjälp vi kan få för att nå ut med att det finns hjälp!
Mikael Romlid tipsar bland annat om klubben Psykisk livräddning på Qruiser, där man kan få mer information.